Roeivereniging Phocas zamelt geld in voor nieuwe plek: “We mogen eindelijk verhuizen!”

Roeivereniging Phocas zamelt geld in voor nieuwe plek: “We mogen eindelijk verhuizen!”

NIJMEGEN – Roeivereniging Phocas is in samenwerking met Radboud een crowdfundcampagne gestart om de verhuizing naar “Het Bastion” eindelijk te realiseren. Nog 4.000 euro is nodig om het doelbedrag van 25.000 euro te behalen.

Het is belangrijk voor Phocas om te verhuizen naar de nieuwe plek. Het huidige botenhuis ligt aan het druk bevaren Maas-Waalkanaal. Na een tocht van 20 minuten vanaf het centrum zet je je fiets in de kleine fietsenstalling en loop je de ijzeren stijger op, het oude boothuis binnen. Het hout van het botenhuis is verrot en de gele en blauwe boten liggen strak op elkaar gestapeld en kunnen niet allemaal opgeslagen worden. Wanneer Teuntje Eye en haar ploegje met de boot het water op willen gaan kunnen andere Phocanen dit niet, daar is geen plek voor. Langzaam en met stress glijdt de boot het water op en beginnen ze met roeien. De training moet na enkele minuten stil gelegd worden door de grote schepen die langsvaren en de golven die ze creëren. Om te zorgen dat Teuntje en haar ploegje niet om gaan manoeuvreren ze de boot op zo’n manier in het water dat ze stabiel blijven dobberen, wachtend tot de boot passeert.

De verhuizing naar het Watersportcentrum Het Bastion komt eindelijk in beweging. Jarenlang leek er geen beweging in te komen maar nadat de gemeente in 2016 het bestemmingsplan voor Het Bastion had aangepast zag het er weer positief uit voor de Phocanen. Om de verhuizing te kunnen realiseren is er in totaal 25.000 euro nodig, dit bedrag hopen ze op te halen door middel van een crowdfundcampagne die ze samen met het Radboud hebben opgestart.

Het Bastion is gebouwd onder De Verlengde waalbrug en ligt aan de nevengeul. In het gebouw wordt een box gebouwd. Hierin komt: de kantine, de bestuurskamer, douches, kleedkamers, studieruimte voor wedstrijdroeiers die ook gebruikt kan worden als vergaderruimte, een grote loods waar alle boten in kwijt kunnen en achterin de loods een roeibak waardoor er in de winter ook getraind kan worden. Het bastion deelt Phocas met vier andere verenigingen: de windsurfvereniging, de reddingsbrigade, de kanovereniging en de zeilvereniging. Door middel van een beveiligingssysteem hebben de verschillende verenigingen enkel toegang tot hun eigen persoonlijke ruimtes.

Mats Doodewaard Commissaris Pand & Commissaris Nieuwbouw van Phocas geeft aan dat door de stijgende bouwprijzen er meer geld nodig was om de plannen te kunnen realiseren dan het geld wat ze in 2016 al hadden opgehaald. “Het was sowieso het idee destijds om de campagne nog een keer op te zetten als het duidelijk zou zijn dat we gingen bouwen, maar nu ook vanwege de stijgende materiaal prijzen in de bouw is het voor de liquiditeit van Phocas wel van belang dat er nog wat extra geld in kas komt.”

Dat er meer ruimte is bij de nieuwe plek is niet het enige wat voor Phocas belangrijk is. Het botenhuis en de sociëteit wordt namelijk na de verhuizing samengevoegd. Teuntje zegt: “Een roeivereniging is eigenlijk een hele speciale vereniging omdat je het sporten combineert met het feesten. Eerder was dit op twee verschillende locaties en bij de nieuwe plek wordt dit er maar één, dat is niet alleen leuk maar ook veel beter voor de samenhorigheid van de hele vereniging.”

De Villa op de Van Schaeck Mathonsingel wat nu als sociëteit wordt gebruikt gaan ze nog wel gebruiken voor open feesten en andere grotere evenementen zegt Mats. Het gebouw wat in beheer is van de universiteit Radboud is een groot oud herenhuis. Het wordt bewoond door meerdere studenten verenigingen waaronder Phocas en heeft duidelijke gebruikssporen. Wanneer je binnen bent sta je in een grote hal waar het ruikt naar bier. Op sommige plekken plakt de vloer omdat deze zijn overgeslagen door de dweil. Het betreden van de trap gaat niet zonder gekraak en gepiep en de ramen in de hal zijn van enkel glas waardoor het aanzetten van de verwarming weinig zin heeft. De bestuurskamer is makkelijk ingericht met oude en licht beschadigde meubels en bureau’s liggen vol met mappen, papieren, pennen en mokken. In de vergader ruimte gegrensd aan de bestuurskamer ligt mats toe: “De uni is er nog niet helemaal duidelijk over wat ze na deze tien jaar met dit pand willen doen. Voorlopig hebben ze wel soort van toegezegd dat wij er komende tien jaar mogen zitten en gebruiken voor open feesten maar het is nog onduidelijk wat ze daarna willen.”

Klik hier voor de crowdfundcampagne.

https://soundcloud.com/chris-romeijnders-163973315/phocas-interview-goed-mixdown/s-oDrfY3hxPcn?si=6f80dc94ec0c4fad93373e08720954b9&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

 

Over de auteur

Chris Romeijnders

Toen Chris Romeijnders haar vmbo-t diploma haalde in Nijmegen wist zij al dat ze uiteindelijk journalistiek wilde gaan studeren. Op het MBO was er geen aansluitende studie en daarom is zij evenementen organisatie gaan doen. Nu, als studente van 21 jaar, is zij begonnen aan de school van journalistiek in Utrecht en kijkt zij ernaar uit zich als journaliste te ontwikkelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *