Gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem dit jaar voor het eerst volledig toegankelijk voor fysiek beperkten

Gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem dit jaar voor het eerst volledig toegankelijk voor fysiek beperkten

ARNHEM – In tegenstelling tot afgelopen jaren zullen alle stembureaus  voor het eerst volledig toegankelijk zijn voor fysiek beperkten. Burgemeester Marcouch belooft dit voor aankomende gemeenteraadsverkiezingen,  van 14 maart tot en met 16 maart.

Volgens het VN-verdrag handicap uit 2016 moet de overheid ervoor zorgen dat de positie van mensen met beperking verbetert. Dat is de afgelopen jaren bij de stembureaus wat betreft de toegankelijkheid niet gelukt. Dit jaar komt hier verandering in volgens Arnhemse burgemeester Marcouch. Hij maakt de belofte om alle stembureaus volledig toegankelijk te maken tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Niet alleen in Arnhem was het aantal toegankelijke stembureaus afgelopen jaren nog te laag. Hierdoor is er 20 maart 2018 een kamerbrief geschreven naar de Tweede Kamer. In deze brief werd een voorstel gedaan om het percentage van toegankelijke stemlokalen te verhogen. Als gevolg moeten sinds 1 januari 2019 volgens het Rijk alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking.

Ondanks deze plicht bleek dat dit in Arnhem nog niet het geval was. Volgens de Gelderlander voldeed meer dan 62 procent van de stembureaus in 2019 nog niet aan de eisen ven het Rijk. Er waren slechts 27 stembureaus toegankelijk voor mensen met een beperking van de 72 totale stembureaus. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 ging het iets beter, maar waren nog altijd niet alle stembureaus in de stad volledig toegankelijk. De Arnhemse Courant laat 10 februari weten dat burgemeester Marcouch meldde dat volledig toegankelijke stemlokalen haalbaar moeten zijn.

Het Apcg (Arnhems platform voor chronisch zieken en gehandicapten) behartigt de belangen van mensen met een beperking. De organisatie is al jaren bezig om de toegankelijkheid van stembureaus in Arnhem te verbeteren. Zo gaan ze regelmatig in gesprek met de gemeente om Arnhem toegankelijker te krijgen voor iedereen. Iedere inwoner met stemrecht zou volgens voorzitter van de Apcg, Marjolein van den Broek, moeten kunnen stemmen. De verbetering in toegankelijkheid van stembureaus is volgens haar dan ook een goede ontwikkeling.

Toch zijn het vaak tijdelijke oplossingen. Na de verkiezingen valt de toegankelijkheid weg, dan worden bijvoorbeeld de drempelhulpen – en platen en andere hulpmiddelen weggehaald. “Er is nog een lange weg te gaan als het gaat om de toegankelijkheid van heel Arnhem”, vertelt Marjolein. Vele gebouwen zijn van oudsher niet toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

Hier iets aan veranderen blijkt nog lastig: niet alle gebouwen zijn van de gemeente, en gebouwen renoveren kost veel geld. Volgens het Apcg zou er daarentegen wel meer gedaan moeten worden om mensen te stimuleren gebouwen toegankelijker te maken. Dit kan namelijk ook voordelen opleveren. Er kunnen op die manier meer bezoekers komen. Daarnaast scheelt het veel geregel vlak voor de verkiezingen.

Naast de toegankelijkheid verbeteren wordt er in Arnhem meer gedaan om stemmen mogelijk te maken voor iedereen. Zo komt er dit jaar voor het eerst een gebarentaalstembureau, waar mensen die dit als eerste taal hebben de mogelijkheid krijgen te stemmen. Daarnaast heeft het Apcg de gemeente aangestuurd om ook inwoners met een visuele beperking te laten stemmen. Hiervoor is er een stembiljet in braille.

Naast voorzitter is Marjolein ook ervaringsdeskundige. Doordat ze blind is heeft haar man jaren voor haar moeten stemmen. Totdat er in Arnhem de mogelijkheid kwam om met behulp van een sound box en stemmal te stemmen. Het voelde voor haar toch fijner het zelf te kunnen doen: “Ik heb daardoor gewoon voor het eerst zelfstandig kunnen stemmen”.

Ondanks deze verbeteringen kan er volgens Marjolein nog veel meer gebeuren. Zo heeft de organisatie de gemeente geadviseerd stemtaxi’s in te zetten. Deze taxi brengt je naar de locatie van het stembureau. Volgens Marjolein verlaagt dit de drempel voor beperkten om te gaan stemmen.

Niet iedereen met een beperking ervaart evenveel moeite met stemmen. Oud-voorzitter en ervaringsdeskundige door zijn spierziekte Dick Cochius vertelt dat hij vrij makkelijk kon stemmen, maar dat hij hier wel geluk mee heeft gehad. Bij zijn dichtstbijzijnde stemlocatie was het namelijk wél goed toegankelijk met een rolstoel. Desondanks dat heeft ook hij ervaring met obstakels tijdens het binnenkomen, zoals erg hoge drempels en lastig openende deuren.

Over de auteur

Sterre Kerkdijk

Welkom! U kijkt naar een 19-jarige journalist uit Arnhem. Ik ben geboren in Den-Haag en getogen in Wierden. Nieuwsgierigheid heeft altijd al in me gezeten. Ik vind het daarom erg interessant om me te verdiepen in bepaalde onderwerpen en mensen hierover informatie verschaffen. Ook hou ik ervan om creatief bezig te zijn, naast dansen en tekenen stop ik deze creativiteit ook in mijn nieuwsberichten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.