Repair Café Waterkwartier in het Huis van Compassie vanaf nu weer vrij toegankelijk

Repair Café Waterkwartier in het Huis van Compassie vanaf nu weer vrij toegankelijk

Foto: Rubi Gerards

NIJMEGEN-Het Repair Café in Waterkwartier Nijmegen is nu eindelijk weer open en daar zijn de vrijwilligers van het Café en de buurtgenoten erg blij mee. De vrijwillige reparateurs staan weer klaar om je te helpen bij de reparatie van onder meer; apparaten, laptops, fietsen, schonen, kleding en gordijnen. Elke derde vrijdag van de maand, kan je terecht bij het Café, zo ook deze vrijdag.

In het Huis van Compassie in het Waterkwartier zit het Repair Café dat verhuisd is uit het Willemskwartier. Bij het Repair Café, helpen vrijwilligers, mensen met de reparatie van kapotte spullen, zonder vergoeding. De mensen komen met het kapotte voorwerp zonder afspraak naar het café en samen met de deskundige vrijwilliger gaan ze kijken, waar de schade zit en hoe te repareren. ”De vrijwilligers die helpen bij de reparatie zijn vaak mensen met een technische achtergrond”, aldus Frans H. Het valt Frans op dat er weinig of zelfs geen jonge mensen als vrijwilliger bij het Repair Café werken. ”Het werk als reparateur bij een Repair Café is een uitstervend beroep aan het worden, omdat er vooral veel ouderen zijn die het werk doen en daardoor verdwijnt de bovenlaag, die vervolgens niet wordt aangevuld door een jonge, nieuwe generatie”, aldus vrijwilliger Frans.

”Ik had niet specifiek het idee om te gaan werken in het Waterkwartier, maar ik was bekend met Cecile en die had het Repair Café opgericht in het Oud Burgeren Gasthuis en vervolgens zag ik een oproep op facebook van het Huis van Compassie dat zij opzoek waren naar gastvrouwen in het Repair Café. Het idee vind ik heel mooi; spullen een tweede kans geven, omdat alles altijd maar weggegooid wordt en ook het sociale aspect vind ik tof”, vertelt vrijwilligster Elsbeth.

Veel mensen staan er niet bij stil dat ze hun kapotte spullen, naast de gebruikelijke reparatiecentra, ook naar een Repair Café kunnen brengen. Het scheelt een hoop geld en je kunt er naast de reparatie ook heen gaan voor gezelschap en een kopje koffie. De bekendheid zou alleen nog wel wat groter mogen worden, voornamelijk bij jongeren. Om meer bekendheid te creëren in de omgeving wordt er geflyerd en ook via de voedselbank is er meer aandacht aan gegeven.

Friso vertelt als bezoeker van het Repair Café over zijn koffiezet apparaat dat hij moet laten repareren en dat hij die specifiek daar laat repareren, omdat het dicht bij zijn huis zit en, omdat reparatiewinkels in de stad hem te duur zijn. Het is de eerste keer dat Friso iets laat repareren bij het café en dat hij geen idee heeft hoe hij bij het café gekomen is ”ik denk via via”, zegt Friso.

De elektronische apparaten en ander soort versleten spullen hebben soms een bijzondere manier van repareren nodig of specifieke onderdelen die niet altijd in het café aanwezig zijn. Er zijn zelfs speciale reparateursdagen voor de Senseo koffiezetapparaten ingevoerd ,omdat voor die apparaten een speciale handleiding is. ”Het grootste deel van het gereedschap dat hier ligt komt van de vrijwilligers, maar er zijn ook materialen die ingekocht zijn met de vrijwillige bijdragen van de bezoekers. Dat kan variëren van een tot zelfs tien euro”, legt Frans uit.

Repair Cafés zijn een nationaal begrip en de oorsprong ligt in Amsterdam. Het heeft zich inmiddels ook uitgebreid naar Nijmegen, waar op het moment twaalf Repair Cafés gevestigd zijn. Ook in het Waterkwartier in Nijmegen-west bevindt zich dus binnen het Huis van Compassie een Repair Café, naast de andere wijkorganisaties die in het huis zitten. Het huis van compassie wordt gecoördineerd door Pieter Poels. De hele buurt heeft belang bij het huis, en het kan alleen in stand blijven middels de samenwerking van vrijwilligers.

Bekijk hieronder het interview met vrijwilliger:

Over de auteur

Rubi Gerards

Hi, ik ben Rubi en ik onderzoek graag om bepaalde thema's in de wereld beter te begrijpen. Ik interesseer me onder andere in kunst, muziek en maatschappelijke kwesties. Ik ben beginnend en ontdekkend journaliste. Veel lees plezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *