Veel horecapersoneel keert na corona niet terug

Veel horecapersoneel keert na corona niet terug

NIJMEGEN – Nu de horeca weer open mag, staat het personeelstekort centraal. Vrijwel overal hangen flyers met de oproep: ‘Wij zoeken personeel!’ Sommige zaken moeten, ondanks de versoepelingen, een aantal dagen dicht blijven. Ze hebben onvoldoende personeel om hun gasten tot dienst te zijn. Juist nu de horeca na een lange tijd dicht weer open mag, is dit een zure appel. Twee (oud) werknemers en een horecaondernemer vertellen over hun ervaring met werken in de horeca.

Dimitri is horeca ondernemer en ook hij heeft veel last van het personeelstekort: ‘Wij zijn momenteel twee dagen dicht door te kort aan personeel. We proberen personeel te werven door het personeel meer gezelligheid te bieden en met een beloningssysteem te werken.’ Hij denkt dat corona niet de hoofdoorzaak is van het personeelstekort maar alleen een voorzet: ‘Ik denk dat de jeugd iets minder hard wil werken voor hun geld. Vroeger werd horeca meer gezien als gezellig werken met elkaar en een soort van nieuwe familie, nu werkt iedereen meer voor zichzelf. Daarnaast denk ik dat er ook heel veel ondernemers zijn die niet goed zijn voor het personeel, nog de gedachte hebben vanuit vroeger. Zij geven bijvoorbeeld minimum loon en laten hun medewerkers altijd in de weekenden werken of met 10 overuren in de week.’ Hij ziet daarin wel verandering: ‘Onder andere met 4 daagse werkweken. Daarnaast blijven veel ouders meer en langer hun kinderen financieel ondersteunen, waardoor er minder geld nodig is en de druk om werk te hebben lager is.’

Marchery (24) werkte voor corona ook in de horeca: ‘Bij de eerste lockdown in maart 2020 besefte ik me dat ik verder moest kijken om rond te kunnen komen. Ik moet zelf mijn studie en vaste lasten betalen en die kosten liepen gewoon door.’ Van een vriendin hoorde Marchery over een goedbetaalde baan bij de GGD. Spijt van werken in de horeca heeft ze niet: ‘De horeca was altijd erg gezellig met leuke collega’s en leuke gasten. Je ontmoette veel verschillende soorten mensen, waardoor je blik op de wereld verbreed. In de horeca zorgde ik ervoor dat andere mensen een leuke tijd hebben en daar haalde ik voldoening uit, toch zou ik denk ik niet terug gaan. Ik ben nu 24 jaar en bijna klaar met mijn studie. De lange dagen en lastige tijden passen dan ook niet in mijn schema. Ik begon altijd rond 13:00 uur en was pas rond 00:00 uur klaar. Ik heb nu meer behoefte aan ‘kantoortijden’, zodat ik meer regelmaat in mijn leven heb. Van mijn 17e tot mijn 24e heb ik erg genoten van de horeca maar de kans bij de GGD was een mooi moment voor de afsluiting van de horeca. Daarnaast verdiende ik in de horeca net genoeg om rond te komen, maar er was geen ruimte om te sparen. Ook kon ik in het bedrijf niet meer verder groeien. De meeste collega’s van de GGD komen uit de horeca. Ik denk dat een kwart ervan terug gaat of is gegaan naar de horeca, maar het grootste gedeelte ervan wil niet meer terug.’

Ook Zenno (22) heeft in de horeca gewerkt, maar werkt nu bij de GGD. Vanwege de verschillende lockdowns heeft hij een extra bijbaan moeten zoeken. Als de horeca weer open gaat wil hij weer graag terug naar de horeca. Hij geeft aan dat hij het werk in de horeca leuker vind, maar het werk bij de GGD wel beter bij zijn studie past: ‘De horeca was dicht, dus ik moest iets anders zoeken. Het werk in de horeca vond ik wel veel leuker, dan bij de GGD. Het voordeel van het werk in de GGD is dat het stabiel is en niet dicht gaat in lockdowns. Wat ik echt mis bij de GGD is dat er na werk een drankje gedaan wordt of er een feestje meegepakt kan worden. In de horeca is dit bijna altijd zo; je zou bijna kunnen zeggen dat het personeel één familie is. In de GGD klets je in de pauze wel met elkaar, maar daar blijft het wel bij. Zeker in de zomer vind ik het leuk om op de terrassen te bedienen en de sfeer mee te pakken.’

Bekijk ook het interview door Wendy Willemsen

Over de auteur

Marit van Sommeren

Al van kinds af aan word ik vaak beschreven als kritisch. Dit toonde ik bijvoorbeeld als lid van de medezeggenschapsraad of in de schoolkrant die ik op mijn middelbare school oprichtte. Naast Journalistiek studeer ik ook werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Utrecht, zo kan ik vanuit verschillende perspectieven en met verschillende vaardigheden mij inzetten als beginnend journalist!

1 reactie

  1. Max

    De horeca loopt achter, met beloningssystemen komen ze er niet. Wie gaat er een akkoord met een beloning als andere branches gewoonweg beter betalen en bovendien betere arbeidsvoorwaarden bieden.

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.