Internationale vrouwendag ook bij filmhuis Focus in Arnhem gevierd

Internationale vrouwendag ook bij filmhuis Focus in Arnhem gevierd

ARNHEM-In filmhuis Focus in Arnhem draaide vandaag de film L’evenement in het teken van de internationale vrouwendag. Na afloop van de aangrijpende voorstelling, houden Monique Opheij voorzitter Nederlands genootschap van abortusartsen en Emma Bakels van abortusbuddyproject samen naar de kliniek, een nawoord over de film en abortus in het algeheel.

Bij filmhuis Focus in Arnhem staat vrouwenemancipatie vandaag in de schijnwerpers, want de film L’evenement van Audrey Diwan valt binnen een speciaal programma van het filmhuis. Het thema abortus zorgt ervoor dat de film helemaal in het teken van vrouwenemancipatie staat. Een weinig besproken onderwerp waar nog steeds veel taboe over is. De film speelt zich af in de jaren 60, toen abortus nog illegaal was. De hoofdrolspeelster is een twintigjarige vrouw die midden in haar studie zit en ongewenst zwanger raakt van haar scharrel. Haar zwangerschap probeert ze in eerste instantie geheim te houden, dat geeft haar een gevoel van eenzaamheid. Wanneer een aantal vertrouwenspersonen wel te weten krijgen van haar zwangerschap, stuit ze op een hoop onbegrip. Abortus was immers illegaal en op het plegen van abortus lag toen een gevangenisstraf. Toch moest en zou ze van het ongeboren kind verlost moeten worden, voor haar eigen toekomst.

Bij de entree krijg je een tasje met een informatieboekje over de film en een paar snackjes met wat drinken. Zo gaat dat altijd bij alle speciale programma’s van het Focus filmhuis, bovendien doet het filmhuis elk jaar iets met de internationale vrouwendag. In het publiek volgen Monique en Emma ook de film.

De opkomst voor de film is vrij mager, omdat er veel mensen af worden geschrokken door het onderwerp abortus. ”Mijn naam is Emma Bakels en ik werk voor het abortusbuddyproject samen naar de kliniek en ik ben nieuwsgierig naar jullie meningen over de film en het onderwerp abortus.” Emma vertelt nog meer over hoe zij vooral werkt rondom de abortusklinieken in Den Haag en Rotterdam en haar persoonlijke feministische standpunten hierover. Deze standpunten worden ook weerspiegeld in L’evenement.

Monique belicht de ongefilterde manier waarop de film is gemaakt. Veel mensen uit het publiek geven aan dat ook zij de film te rauw en heftig vinden. ”Het was moeilijk om naar de heftige beelden te kijken zonder er ongemakkelijk van te worden, maar het laat ook wel weer goed zien dat abortus geen gemakkelijk proces is”, vertelt Merlijn die onderdeel is van het publiek. Merlijn deelt ook een stukje over haar ervaring met abortus. Hierop geven andere mensen uit het publiek ook hun mening over de huidige situatie rondom abortus in Nederland. Emma informeert hierbij: ”In Nederland is de abortuswet vrij laat ingevoerd in verhouding tot Frankrijk en ook nu is abortus onder specifieke omstandigheden nog illegaal in Nederland.” Er wordt bovendien ook veel desinformatie verspreid over abortus door activisten”, voegt Monique er aan toe.

Op deze internationale vrouwendag werd er net zoals elk jaar sinds 1912 aandacht gegeven aan de kracht van de vrouw en vrouwenemancipatie. Veel vrouwen worden overal ter wereld anno 2022 nog steeds behandeld als minderwaardig en er wordt op deze dag aandacht gegeven aan de strijd tegen ongelijkheid.

Over de auteur

Rubi Gerards

Hi, ik ben Rubi en ik onderzoek graag om bepaalde thema's in de wereld beter te begrijpen. Ik interesseer me onder andere in kunst, muziek en maatschappelijke kwesties. Ik ben beginnend en ontdekkend journaliste. Veel lees plezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.