Sfeer bij supporters Vitesse steeds grimmiger: ‘De jongere supporters zijn het lastigst’

Sfeer bij supporters Vitesse steeds grimmiger: ‘De jongere supporters zijn het lastigst’

Foto: Timo Ketelaar

ARNHEM – Afgelopen vrijdag speelde Vitesse in het Gelredome tegen Sparta Rotterdam. Met een 0-1 stand op het scorebord en nog zes minuten te spelen besloot scheidsrechter Rob Dieperink de wedstrijd te staken wegens wangedrag van Vitessesupporters. Nadat een standionganger het veld op stormde om de keeper van Sparta uit te schelden kreeg de keeper bekers met bier tegen zijn hoofd aangegooid. Toen alle spelers het veld afliepen werd er ook een vuurwerkbom richting een cameraman gegooid vanuit het publiek. Vele ‘echte’ supporters van de Arnhemse club keren zich duidelijk tegen het wangedrag.

De voorzitter van de supportersvereniging Vitesse Roderik van Veelen laat in de Telegraaf weten dat hij enorm baalt van de gebeurtenissen. Inmiddels zijn de supporters naar buiten gekomen met een actie; ‘De V van onVrede’ en doen hiermee afstand van de gebeurtenissen. Maar ook is Van Veelen van mening dat de statements van de supportersvereniging niet het verschil kunnen maken: “Statements zijn leuk en die worden ook min of meer verwacht. Maar ze zijn vaak ook een beetje voor de bühne. We willen niet alleen afstand nemen, maar ook actie ondernemen. Oftewel: niet alleen roepen, maar ook doen.”

Basispsycholoog in domein ‘conflict, risico en veiligheid’ Nadine laat weten dat een groot deel van de relschoppers hoogstwaarschijnlijk gefrustreerde jongeren zullen zijn: “De coronacrisis zal hier zeker impact op hebben gehad. Ze hebben dagenlang thuis gezeten en konden weinig hun frustratie kwijt. Jongeren zijn hier veelal het gevoeligst voor. De nieuwe aanwas van supporters zijn nou juist veelal jongeren. De coronacrisis heeft meer impact gehad op deze groep in vergelijking met de volwassenen binnen de harde kern.” Ook laat Nadine weten dat de onrust binnen het bestuur van Vitesse kan zorgen voor onvrede en frustraties bij de supporters. Volgens Nadine is hetgeen wat het best werkt het onderling aanspreken van supporters: “De een verpest het plezier van de ander, wanneer diegene daar op gewezen wordt zal hij zijn gedrag eerder aanpassen dan dat een agent dat zou doen.”

Ook Vitessesupporter Daan is zeer ontevreden over het gedrag van zijn medesupporters: “Zulke achterlijke types verprutsen het voor de echte Vitessesupporters, de mensen die daadwerkelijk naar het stadion komen om Vitesse aan te moedigen. Zulke domme gasten kunnen de tijd beter gebruiken om hun opleiding af te maken in plaats van deze ongein.” Ook laat Daan weten dat deze rotte appels ervoor zorgen dat de goede er vandoor gaan: “Ik vind het vervelend om te zeggen maar ik heb inmiddels geen seizoenkaart meer omdat het plezier dat ik heb in het Gelredome vervaagd wordt door het misdragen van deze types.

Politiechef Erik Bomhof is verantwoordelijk voor de thuisduels van Vitesse en laat in De Gelderlander weten dat er meerdere supportersgroepen onderlinge strijd voeren, dit baart hem zorgen. Ook hij laat weten dat het vooral jonge supporters zijn: “We zien vooral veel jonge jongens – laatst nog bij Rapid Wien een jongen van 15 – die zich profileren. Voor corona hadden we vrijwel geen incidenten met Vitessefans. Sinds het begin van dit seizoen zijn er telkens verschillende groepjes die zich misdragen.” Vitesse speelde donderdag thuis tegen Roma. In de voorbereiding van deze wedstrijd liet Bomhof weten dat deze pot het belangrijkste is, maar dat de politie de herrieschoppers niet vrijuit zal laten: “De komst van Roma heeft nu de allerhoogste prioriteit , maar de gooier van de vuurwerkbom gaan we zeker opsporen.” Deze wedstrijd eindigde met 0-1 voor de ploeg uit Rome. De supporters hebben zich daar prima gedragen.

Over de auteur

Indy Roelofs

Mijn naam is Indy Roelofs. Ik ben student/junior journalist aan de Hogeschool Utrecht. Ik kom uit een klein dorpje genaamd Pannerden en heb mijn HAVO diploma in 2021 behaald. Naast journalistiek liggen mijn passies ook bij voetbal, film en cultuur. Natuurlijk liggen mijn interesses ook nog op vele andere plekken. Ik hoop u naast te informeren ook te amuseren met mijn werk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *