Eindelijk weer gemeenteraadsverkiezingen: ‘’ Dit was een speciaal moment’’

Eindelijk weer gemeenteraadsverkiezingen: ‘’ Dit was een speciaal moment’’

Duiven- Na de landelijke verkiezingen in 2021 was het dit jaar weer tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op woensdag 16 maart kon iedereen vanaf 18 jaar stemmen in hun desbetreffende gemeente. In tegenstelling tot de landelijke verkiezingen is het bij de gemeenteraadsverkiezingen ook mogelijk om te stemmen op lokale partijen.

 

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was er een opkomst van 54,1 procent stemmers. Dit was net wat meer dan de helft van de mensen die mochten stemmen. Dit jaar, in 2022, was het percentage nog een stuk lager dan bij de laatste verkiezingen in 2018. Toen was de opkomst dus 54,1 procent. Deze opkomst is in 2022 met ongeveer 4 procent gedaald naar 50,4 % , volgens cijfers van het CBS. Zorgelijk vindt minister van binnenlandse Hanke Bruins Slot dat. Zij gaat nu ook een onderzoek instellen naar de oorzaak van de lage opkomst. Zo vraagt ze zich bijvoorbeeld af of het ligt aan landelijke of regionale omstandigheden. Ook in Duiven was de opkomst extreem laag. Zo was de opkomst nog lager in de gemeente Duiven dan de landelijke opkomst. In Duiven is maar 48,6% van de mensen naar het stembureau gewandeld.

De opkomst van de lokale partijen is steeds groter. Dit was bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ook al het geval. Het was dan ook niet de vraag of de lokale partijen de grote winnaar zouden worden. Maar het was meer de vraag met hoeveel procent ze zouden winnen. In 2018 was het aantal stemmen samen 28 procent voor de lokale partijen. Dit is nu ongeveer 36 procent, volgens cijfers van het ANP.

In de gemeente Duiven geldt het ook dat de lokale partijen de overhand nemen. Zo is bij de uitslag van 2018 te zien dat de partij Lokaal Alternatief het grootste was. Dit is een lokale Duivense partij. De VVD was toen nog de op een na grootste partij met 14,9 procent van de stemmen. In 2022 is de VVD gedaald en zijn zij nog maar de op drie na grootste partij van Duiven met ongeveer 12 procent van de stemmen. Zo zijn zij dus in vier jaar ruim 2 procent van hun stemmers kwijtgeraakt. Deze zijn zij verloren aan de lokale partij DOED. Dit is een nieuwe lokale partij in Duiven. Zij zijn met ongeveer 24 procent van de stemmen de op een na grootste partij van Duiven geworden. Het is dus duidelijk te zien dat in de kleine gemeente Duiven de lokale partijen de overhand hebben.

‘’Wat ik belangrijk vind aan de gemeenteraadsverkiezingen is dat de gemeente lekker dicht bij huis is, zegt Flip Janssen.’’ De gemeente is erg dicht bij huis waardoor mensen, als ze problemen hebben hier als eerste naar toe gaan. Als je dan mag kiezen voor de mensen die jou kunnen helpen is dat belangrijk, vervolgt Janssen.’’ Jongeren vinden de weg naar de stembureaus over het algemeen niet erg snel. Volgens Janssen ligt dat vooral aan het besef van de jongeren dat ze mogen stemmen. Ook denkt hij dat er weinig interesse is onder de jongeren. Janssen denkt dat de interesse bij jongeren wel opgewekt kan worden door de gemeente. ‘’ Meer sociale media gebruiken tijdens de campagne kan ervoor zorgen dat het jongeren meer interesseert, vervolgt Janssen.’’

Voor Mika Zwarts was dit de eerste keer stemmen. ‘’Ik vond het een speciaal moment om te doen, vertelt Zwarts’’. ‘’ Voor mij is het wel duidelijk dat ik ging stemmen voor de lokale partijen, vervolgt Zwarts.’’ Dit omdat ik vind dat de lokale partijen er meer zijn voor de gemeente dan de landelijke partijen’’.

Over de auteur

Thijmen Smidts

Mijn naam is Thijmen Smidts. Ik ben junior journalist aan de hogeschool van Utrecht. Zelf kom ik uit Duiven, een dorpje in de buurt van Arnhem. Mijn grootste hobby is voetbal en lekker zelf naar de sportschool gaan. In mijn vrije tijd kijk ik ook graag naar films. Het lijkt mij geweldig om de AV kant op te gaan, vooral omdat ik graag een TV programma zou willen presenteren. Ik hoop u te gaan vermaken met een lach en een traan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.