Hugo de Jonge over zijn rol als crisisminister

Hugo de Jonge over zijn rol als crisisminister

De gemeenteraadsverkiezingen waren afgelopen week. Om die reden kwam Hugo de Jonge op bezoek in Beneden-Leeuwen bij de lokale fractie van het CDA, waar hij zelf op landelijk niveau politicus van is. Hij begon de middag met gesprekken met burgers op het dorpsplein en ging daarna als Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in gesprek met de lokale woningbouwvereniging.

Landelijke politiek wordt veel getoond in de media en als belangrijk ervaren. In 2021 was er volgens het CBS bij de landelijke verkiezingen dan ook een opkomstpercentage van 78,7%. Ondanks dat lokale politiek veel dichter bij komt en vaak directer impact heeft op ons leven, weten velen het belang er niet van. Dit was onder andere te zien aan het laagste opkomstpercentage ooit, namelijk 50,3%. Verslaggever Marit van Sommeren van ArnimmaNieuws vroeg het belang van stemmen aan Hugo de Jonge.

Wat is het belang voor stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen?

“Het gaat over de toekomst van je eigen wijk en je eigen dorp. Het is ongelofelijk belangrijk om zelf mee die toekomst te kunnen bepalen. Voor heel veel jongeren lijkt politiek iets wat ver weg is, iets wat voor andere mensen is, iets wat voor ouderen is. Eigenlijk gaat het natuurlijk over hun eigen buurt of hun eigen leven en toch lijkt het van iemand anders te zijn. Ik denk dat het heel belangrijk is om te vertellen dat het kunnen kiezen van vrijheid of überhaupt kunnen kiezen, iets heel bijzonders is om te mogen doen. Het gaat ook echt daadwerkelijk over hoe jouw leven er uit gaat zien. Neem even wonen, wonen is op het moment de belangrijkste en grootste zorg van dit moment, de keuzes waar er straks en voor wie er straks wordt gebouwd, worden in de gemeenteraad gemaakt. Dus de gemeenteraadsverkiezingen zijn om allerlei redenen gewoon ontzettend belangrijk.”

Dat wonen een grote zorg is, is volgens EenVandaag ook niet gek. Er zijn hoge prijzen van koop- en huurwoningen en er is bijna geen aanbod. Vooral veel starters hebben moeite met het vinden van een woning. Naar schatting is er een tekort van zo’n 300.000 woningen. Nu de coronacrisis in mindere mate een rol speelt in ons dagelijks leven, ligt de focus nog meer op deze wooncrisis.

Over zorgen om wonen gesproken, hoe vindt u het om minister te zijn van twee grote crisissen achter elkaar?

“Nou, het was een heel heftige tijd die we achter ons hebben voor heel veel mensen, ook voor mij en mijn gezin thuis. Ik denk dat het heel gezond is om een nieuwe stap te maken naar een nieuwe rol. Ik vind het heel mooi om ook nu weer bezig te zijn met een thema dat mensen uit hun slaap houdt ’s nachts. Wonen staat inmiddels op nummer 1 in onderzoek van EenVandaag naar waar mensen zich zorgen over maken. Het is mooi om daar mee bezig te mogen zijn.”

U geeft aan dat het ook voor u en uw gezin een moeilijke tijd was. Hoe gaat u om met alle negativiteit die jullie over jullie heen krijgen?

“Op sociale media zie je veel negatieve reacties en dat is natuurlijk heel vervelend, maar wat er ook is zijn veel leuke en normale verhalen en gesprekken. Gelukkig heb je met de meeste mensen die je tegenkomt gewoon een fijn en mooi gesprek. De meeste mensen deugen, dat moet je altijd op je netvlies hebben.”

Verslaggever Marit van Sommeren ging ook nog in gesprek met Vince van Ooijen, de nummer 2 op de lijst van CDA Beneden-Leeuwen, over  de rol van jongeren in de gemeenteraadsverkiezingen.

Over de auteur

Marit van Sommeren

Al van kinds af aan word ik vaak beschreven als kritisch. Dit toonde ik bijvoorbeeld als lid van de medezeggenschapsraad of in de schoolkrant die ik op mijn middelbare school oprichtte. Naast Journalistiek studeer ik ook werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Utrecht, zo kan ik vanuit verschillende perspectieven en met verschillende vaardigheden mij inzetten als beginnend journalist!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.