Expositie en kunstveiling in Eusebiuskerk: alle opbrengst direct naar Oekraïne

Expositie en kunstveiling in Eusebiuskerk: alle opbrengst direct naar Oekraïne

Expositie in de Eusebiuskerk

ARNHEM- In de Eusebiuskerk in Arnhem is van donderdag tot en met zondag een kunstveiling- en expositie. De opbrengsten hiervan worden direct aan GIRO555 gestort, voor de oorlogssituatie in Oekraïne. Ruim 150 kunstenaars bieden hun werk aan. De expositie wordt ook verrijkt met dans- en muziekoptredens.

 

Rob voerman, kunstenaar en medeorganisator van Artists for Ukraine vindt het erg belangrijk: “Het is natuurlijk duidelijk dat de situatie in Oekraïne heel dramatisch en urgent is, en dat iedere hulp welkom is.” Twee dagen voorafgaand aan de veiling was er een expositie. Er wordt vooraf al druk geboden. “Al het geld gaat direct naar GIRO555.”

De veiling is kleiner dan de expositie. De expositie heeft plaats voor zo’n 250 werken van 150 (voornamelijk Arnhemse) kunstenaren. Honderd werken gaan daadwerkelijk onder de hamer, waar de organisatie ook echte veilingmeesters voor heeft geregeld.

Voerman vertelt dat een soortgelijke expositie ook al in Rotterdam en Zwolle heeft plaatsgevonden. De opkomst in Rotterdam was groot: “Daar is bijna  veertigduizend euro opgehaald. In Zwolle, een kleinere veiling, is ongeveer achtduizend opgehaald.” In totaal is er al meer dan 160 miljoen euro ingezameld door GIRO555.

Tijdens de expositie treden er ook dansers en muzikanten op. Een dansstudent van ArtEZ voert een abstracte dans uit met geel-blauwe lichten, en een jong meisje zingt een lied. Op deze manier dragen ook niet-beeldende kunstenaren hun steentje bij. “Er is van alle soorten muziek en dans, een orgelconcert, een vrouwenkoor, noem maar op”, aldus Rob Voerman.

Het organiseren van de expositie en veiling is snel gebeurd. In twee weken was het geregeld. “We zijn er maar gewoon ingedoken. We hebben een clubje bij elkaar gekregen en iedereen doet wat.” Kunstenaar Martin van den Oever, die er ook exposeert, vindt het knap: “Dat dit in twee weken bedacht wordt en in elkaar gezet, ben ik wel van onder de indruk.”

Van den Oever ziet het als meer dan alleen een veiling voor het goede doel: “Beeldend kunstenaars zijn heel veel op zichzelf, in hun eigen atelier bezig. Maar wat je hier ziet is toch dat er snel een eendracht wordt gevormd. We zijn niet machteloos met z’n allen. We kunnen ook iets veranderen.”

Ook Carel Lanters, medeorganisator en kunstenaar die ook exposeert in de kerk, vindt het goed voor de samenkomst van mensen in de cultuursector: “Het is veel meer dan alleen maar geld storten, veel Arnhemse kunstenaars komen samen.”

Rob voerman vindt het ook deels wel de taak van een kunstenaar: “Kunstenaars zijn op een andere manier controlerend dan bijvoorbeeld journalisten, maar we zijn toch vaak erg maatschappelijk betrokken.”

Kunstenaars hebben niet zo’n winstgevende tijd achter de rug, toch hebben ze er geen probleem mee dat ze het geld van de verkochte beelden niet in eigen zak kunnen steken. Maar daar gaat het hier niet om: “Kunstenaars hebben het moeilijk gehad, maar de Oekraïners natuurlijk nog veel erger. Kunstenaars vinden vaak toch wel oplossingen voor leven met weinig middelen”, zegt Voerman.

Over de auteur

Milou Idink

Hey! Mijn naam is Milou, negentien jaar oud en ik ben (zoals je misschien al doorhad) journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Ik ben eigenlijk altijd nieuwsgierig naar alles, maar vooral op politiek- en sociaal-maatschappelijk geïnteresseerd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *