Sluiting Dominicus College in Nijmegen: ‘Kans op iets nieuws’

Sluiting Dominicus College in Nijmegen: ‘Kans op iets nieuws’

Foto door: Cheyenna Maas

NIJMEGEN – Na 166 jaar valt het doek voor het Dominicus College in Nijmegen. Het College van Bestuur van @voCampus heeft op 16 maart 2022 besloten dat het Dominicus College per 1 augustus 2024 definitief haar deuren sluit.

Het Dominicus College bestaat al sinds 1856, maar is tot de dag van vandaag nog een geliefde middelbare school in Nijmegen. Echter loopt het leerlingenaantal al een paar jaar terug, met tot gevolg een sluiting in augustus 2024. De sluiting op termijn is het gevolg van de effecten van een jarenlange sterke daling van de leerlingenpopulatie in Nijmegen. Deze trend wordt uitgebreid in kaart gebracht in het rapport van het KBA ‘’Prognose voortgezet onderwijs regio Nijmegen 2021’’. De cijfers tonen aan dat voor Nijmegen het aantal leerlingen sinds 2016 is teruggelopen van 21.189 naar (naar verwachting) 18.753 in 2022 (afname van 2.436 leerlingen) en de komende jaren verder terugloopt tot 17.056 in 2035. “Het Dominicus College moet het vooral hebben van leerlingen uit de omstreken Druten, Ewijk en Beuningen, maar ook bij deze groep 11 en 12 jarigen loopt de animo voor de school terug”, aldus Hanneke de Jong, docent kunstvakken en coördinator van 3, 4 en 5 havo.

Docenten en leerlingen
Nader onderzoek van de Galan Groep, in opdracht van het College van Bestuur, heeft uitgewezen dat samenwerking met of overname door andere scholen geen structurele oplossing biedt, en dat een voortzetting van het Dominicus College bestuurlijk niet verantwoord zou zijn. Dit betekent dat de leerlingen én docenten beiden opzoek moeten naar een nieuwe middelbare school om hun studie of werk voort te zetten. De docenten wordt door @voCampus gegarandeerd dat zij een nieuwe werkplek zullen krijgen bij een andere middelbare school die ook onder hun bestuur valt. “Docenten denken wel na over hun toekomst, wat ze willen en of ze wel door willen op een andere school,’’ geeft Hanneke aan. Ook voor de leerlingen breekt een spannende tijd aan. De leerlingen van de huidige bovenbouw (4-5-6 VWO en 3-4-5 HAVO) kunnen op het juiste niveau en met goede ondersteuning hun diploma behalen op het Dominicus College.

Echter is het voor de onderbouwleerlingen een ander verhaal; zij zullen opzoek moeten gaan naar een andere school om hun studie voort te zetten. Ook zet het de leerlingen aan het denken. “Ik zit nu in 4 havo, dus kan ik gelukkig mijn diploma nog afmaken op het Dominicus, maar mocht ik het niet in een keer halen, dan wordt het wel spannend als ik het op een andere school moet voortzetten,’’  aldus Sander uit 4 havo. Voor leerlingen in de onderbouw wordt het lastiger, zij zullen een nieuwe school moeten zoeken om hun studie voort te zetten. Sommige leerlingen willen na de zomer al naar een nieuwe school. Zo geeft Lotte, leerling uit 1 vwo aan: “Ik zit nu in de eerste klas dus is het voor mij zeker dat ik mijn vwo-diploma niet op het Dominicus College kan halen. Daarom ben ik nu al aan het kijken voor een andere middelbare school, zodat ik in de tweede klas kan instromen en niet pas in de bovenbouw. Zo kan ik ook nog vrienden maken voor de rest van mijn middelbare schooltijd. Maar ik vind het wel jammer, ik heb niet voor niets voor deze school gekozen.”

Monnikskap
Het voortbestaan van de Monnikskap, de onderwijsafdeling van het Dominicus College voor leerlingen met een lichamelijke beperking, is gegarandeerd. De plannen om na een verbouwing de Monnikskap over te brengen naar het Kandinsky College zijn verkend en worden verder besproken met de schoolleiding en de MR van het Kandinsky College.

Hieronder vindt u het interview met Hanneke de Jong door Phileine Rol:

Over de auteur

Cheyenna Maas

Of het nou het RTL-Nieuws of het NOS-journaal was, bij haar thuis werd geen dag het nieuws overgeslagen. De verslaggevers in het buitenland inspireerde Cheyenna, 22 jaar uit Nijmegen, om ooit ook correspondent in het buitenland te worden voor een groot nieuwsprogramma. Ook is Marieke Elsinga, radiomaakster en presentatrice, een groot voorbeeld voor haar. “Radio maken met mijn beste vriend en Nederland voorzien van de laatste roddels, dat lijkt me heerlijk.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.