Steeds minder mensen kennen het Paasverhaal

Steeds minder mensen kennen het Paasverhaal

Pasen is allang in de winkels, maar de christelijke oorsprong steeds meer vergeten

ARNHEM- Aankomende zondag is het weer Pasen. Net als veel Nederlandse feestdagen krijg je vrij en is het een vrolijke boel. De meeste feestdagen zijn christelijk. Maar met de afnemende groep religieuzen in ons land, wordt de groep die weet waar deze dagen van afstammen ook kleiner.

 

Pasen, het feest van chocolade-eieren, de paashaas, vrolijke kleurtjes en de lente. Dat zijn de dingen waar je als eerste aan denkt. Maar het paasfeest heeft net als de meeste andere Nederlandse feestdagen een christelijke achtergrond. Het lijkt erop dat deze ook daadwerkelijk steeds meer vergeten wordt.

Het Sociaal en Cultureel Plan Bureau heeft eerder dit jaar bekendgemaakt dat er voor het eerst meer niet-gelovigen dan gelovigen zijn in Nederland. De oudere generaties zijn over het algemeen wel bekend met het paasverhaal. Dit komt door hun vaak Christelijke opvoeding.  Jongeren groeien steeds vaker niet-religieus op, en weten dus ook minder van de oorspronkelijk christelijke, Nederlandse feestdagen.

Philo Egberts (19), student in Arnhem, vertelt dat ze op haar protestantse basisschool wel wat heeft meegekregen over het Paasverhaal, “Maar nu denk ik er eigenlijk nooit aan.”

Predikant Jaap Marinus van de Parkstraatgemeente in Arnhem vindt het niet zo schokkend dat Pasen niet zo christelijk is als voorheen. “Als het niet van harte gaat, doe het dan niet. Maar ik zou het wel jammer vinden als het helemaal vergaat. Het is echt te mooi om te vergeten, en dat geldt niet alleen voor Pasen.”

Toch wordt Pasen nog volop gevierd. Gezinnen verstoppen en zoeken eieren, er wordt gegourmet, en in de winkelstraten is genoeg paasdecoratie te vinden. Maar een link met het christendom wordt vaak niet gelegd.

Marinus vindt het juist wat waard: “Ik denk dat het feit dat Pasen nog gevierd wordt juist aangeeft dat het Christendom zo in onze cultuur zit geweven. Dat je weet waar het vandaan komt, gaat het dan niet meer zo om.”

Het paasverhaal legt Marinus nog even uit: “Eerst is er Witte Donderdag, waarin het laatste avondmaal van jezus plaatsvindt. Dan is er Goede Vrijdag, dat klinkt positief, maar dat is wanneer jezus sterft aan het kruis. Dan is het een dag Stille Zaterdag waar hij in het graf ligt, en later staat hij weer op; dat is Pasen.”

Helemaal koud laat het hem niet. “Ik vind wel dat het belangrijk is om iets over het christendom te weten, het is ook een stukje cultuur. In die zin is het zonde als er iets van de cultuur verloren gaat. Je begrijpt ook gewoon een hoop niet als je het niet goed kent, bijvoorbeeld als je naar musea gaat”, zegt de Predikant.

De paastradities die nu nog groot zijn, hebben ook allemaal een christelijke achtergrond. Het eten en verstoppen van Paaseieren komt bijvoorbeeld van de Katholieke traditie om te vasten voor Pasen. Tijdens deze periode mochten zij geen vlees of eieren eten, en wanneer het vasten voorbij was aten ze de eieren die nog goed waren, en de andere gebruikten ze om te beschilderen of te verstoppen.

Bekijk hier het video-interview met Jaap Marinus:

Over de auteur

Milou Idink

Hey! Mijn naam is Milou, achttien jaar oud en ik ben (zoals je misschien al doorhad) journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Ik ben eigenlijk altijd nieuwsgierig naar alles, maar vooral op politiek- en sociaal-maatschappelijk geïnteresseerd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.