Koningsdag 2022: na twee jaar mag het weer

Koningsdag 2022: na twee jaar mag het weer

Foto: iStock

ARNHEM – Over iets meer dan een week is het zover: op 27 april mag er na twee jaar beperking door de coronapandemie weer volop feest gevierd worden op de verjaardag van onze koning. In het hele land, ook in Arnhem dus. Hoe viert Schaarsbergen Koningsdag en hoe vindt een Arnhemse feestganger dat het weer kan?

De laatste keer dat er gefeest mocht worden in Arnhem op de avond van 26 april en de dag van 27 april was in het jaar 2019. Twee Oranjefeesten moesten gecanceld worden door de coronapandemie. Nu het weer mag en kan, worden er weer een tal van evenementen georganiseerd, vanouds in Arnhem. Het Kickerz Kingsday georganiseerd door Luxor Live, Het Foute Oranjefeest van Matrixx en het KingSize Arnhem Festival zijn enkele voorbeelden van de vele evenementen. Het is duidelijk dat Arnhem er hard aan werkt om er dit jaar weer een gezellig ouderwetse oranje dag van te maken.

Koningsdag vorig jaar  

Op de site van de rijksoverheid werd vorig jaar vermeld dat er vanwege de coronapandemie geen fysieke bijeenkomsten op de ambassades ter gelegenheid van Koningsdag zouden plaatsvinden. Deze beslissing was voor het tweede jaar op rij genomen. Er werd een aangepast Koningsdagprogramma en een speciale online- en tv-uitzending gerepresenteerd, en daar moesten we het mee doen.

Koningsdag 2022 in Schaarsbergen

Rick de Ruig, voorzitter van Oranje Vereniging Schaarsbergen verwacht met mooi weer zo’n 2000 tot 2500 feestgangers. De vereniging organiseert al meer dan 25 jaar Koningsdag in Schaarsbergen, vertelt Gonny Hoogendam, penningmeester van de vereniging. In januari is de vereniging begonnen met de voorbereiding voor dit jaar, hier zitten wel honderden uren in. Hoogendam: ‘‘Maar dat is leuk, daar krijgen we ook energie van. We zijn een beetje bang dat als wij het niet doen, niemand het doet.’’ Ook Hetty Mahieu, bestuurslid, beaamt: ‘‘Als je dan overdag hier rondloopt en iedereen het zo naar z’n zin heeft… daar doe je het voor.’’

Hoogendam legt uit dat Koningsdag in Schaarsbergen verschilt van alle evenementen in Arnhem omdat het niet-commercieel en kleinschalig is. Dit spreekt mensen aan. De Ruig: ‘‘En ook echt het reüniekarakter van ons. Mensen die hier gewoond hebben komen op Koningsdag terug om oude vrienden te bezoeken.’’ Mahieu vult aan: ‘‘En zeker nu, na twee jaar corona.’’

Nu corona geen roet meer in het eten gooit

De Ruig vindt het spannend om weer te mogen na twee jaar. De enige plek waar de bewoners van Schaarsbergers elkaar de afgelopen 3 jaar hebben kunnen ontmoeten was bij de bakker. Veel meer is er niet in het dorp. Daarom was de vereniging bang dat ze veel vrijwilligers verloren had. De Ruig: ‘‘Hetzelfde geldt voor de sponsoren. Normaal hebben we een prijzenfestival met een loterij. Lokale ondernemers sponseren dat over het algemeen ruimhartig, maar die zijn nog aan het herstellen van de klappen die ze hebben gekregen.’’ Hij vertelt dat ze daarom hierin keuzes moesten maken: geen loterij en geen programmaboekje dit jaar.

Blij dat het weer kan

Sanne Polman uit Huissen: ‘‘Ik ben waarschijnlijk van plan om naar het KingSize Festival in Arnhem te gaan. Heel leuk dat het eindelijk weer kan, ik ben er erg blij mee. Ik vind het ook wel goed, er zijn toch minder coronagevallen in de ziekenhuizen.’’ Polman geeft dan ook aan dat ze dit een beetje beschouwd als de eigen verantwoordelijkheid van feestgangers. ‘‘Vorig jaar was er wel veel minder over bekend, dus ik snap dat de rijksoverheid toen heeft besloten om het niet door te laten gaan.’’ Op de vraag of Sanne denkt of het weer even schakelen zal zijn om na zo’n lange tijd, antwoordt ze lachend: ‘‘Niks schakelen, gewoon feesten’’.

Hieronder kunt u de videoproductie van verslaggever Elizabeth Wenting bekijken:

Over de auteur

Jasmijn Klerk

Student aan de Hogeschool van Utrecht voor Journalistiek. Schrijfster. Hondeneigenaar (fulltime).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.