Donja de Ronde vertelt over het leven, sporten en werken met diabetes: “Ik loop er zelf nog steeds tegenaan”

Donja de Ronde vertelt over het leven, sporten en werken met diabetes: “Ik loop er zelf nog steeds tegenaan”

ARNHEM – Donja de Ronde is communicatiemedewerker bij de Bas van de Goor Foundation. Deze Foundation brengt mensen met diabetes in beweging door middel van sportevenementen. Donja leeft zelf al 24 jaar met de ziekte diabetes en vertelt over haar ervaringen. 

Waarom bent u bij de Bas van de Goor Foundation gaan werken?

Ik heb zelf diabetes type 1. Al 24 jaar lang, en ik ben nu 25 jaar oud. Ik kwam er al achter toen ik 1 jaar was. Normaal gebeurt dit rond de puberleeftijd of rond je 40e. Zelfs de artsen hadden dit nog niet vaak gezien. Het voelt alsof ik ermee geboren ben. Ik heb namelijk geen heldere herinneringen aan hoe het was zonder diabetes.

Dit is ook de aanleiding waarom ik hier ben gaan werken. Ik was tijdens mijn studie communication and multimedia design al bezig met kijken hoe ik iets binnen de diabetes wereld kon betekenen op communicatiegebied. In mijn jeugd was dit voor mij best een dingetje. De communicatie omtrent diabetes is allemaal heel erg ouderwets en vanuit het boekje. Toen ze een communicatiemedewerker zochten bij de Bas van de Goor Foundation kwam dit als geroepen. Ik kan mijn eigen ervaringen en kennis gebruiken binnen mijn werk. Dit maakt de gesprekken met onze doelgroep ook veel makkelijker. Ik kan letterlijk zeggen: ik weet waar je over praat, want ik heb het zelf. Dat geeft mensen vaak een gerustgesteld gevoel. En andersom werkt het ook zo. In dit jaar dat ik hier werk heb ik al meer geleerd dan in de 23 jaar uit mijn eigen omgeving.

Waarom is het belangrijk dat deze organisatie bestaat? 

Voornamelijk door het stukje leren en ervaren in de praktijk. Als je diabetes hebt, kom je eigenlijk automatisch in het medische wereldje terecht. Je krijg een medisch team om je heen, maar je leert niet in de praktijk hoe het bijvoorbeeld is om te bewegen of te sporten, of waar je tegenaan gaat lopen. Dat kan je ook niet neerleggen bij een diabetesverpleegkundige. Hij/zij heeft wel verstand van de cijfertjes. Maar ze kunnen jou niet meenemen in echte praktijkvoorbeelden. Dit leer je bij zulke organisaties als de Bas van de Goor foundation wel.

Wat zijn de dingen waar u zelf vooral tegenaan loopt door diabetes? 

Ik heb eerst 16 jaar lang insuline gespoten. Dit ging op een gegeven moment echt niet meer, rond de puberleeftijd. Toen heb ik een insulinepomp gekregen. Dit maakt mijn leven wel een stukje makkelijker. Ik hoef daardoor niet meer 4 tot 8 keer per dag handmatig insuline in te spuiten. Mijn insulinepomp moet ik om de 3 dagen vervangen, dat valt op zich nog mee. Ik moet nog wel zelf mijn insuline toedienen, dat doe ik via mijn telefoon. Stel dat ik zo iets moet eten, moet ik nog wel uitrekenen hoeveel koolhydraten erin zitten, dus dat gaat niet vanzelf helaas.

Daarnaast heeft mijn diabetes mij tegengehouden in het sporten en bewegen. In mijn middelbare school periode voornamelijk. Ik deed op een gegeven moment gewoon niet meer mee met gym. Ik dacht, dan krijg ik al die ellende weer met te hoge of te lage bloedsuikers. Allemaal gedoe en ellende waar ik geen zin in had. Ook sporten daarbuiten deed ik niet. Het was altijd erg negatief. Ik werd er ook niet in gestimuleerd. Sporten moet je doen omdat je het leuk vindt, omdat je er ontsnapping in vindt of omdat het je uitlaatklep is. Dit kon het voor mij niet zijn, want het gaf alleen maar stres.

Nu pas leer ik dat er manieren zijn waardoor je wél echt je ding kan doen. Later ontdekte ik pas dat fitnessen voor mij persoonlijk wel werkte. In je diabetes moet je echt opzoek naar wat voor jou wel of niet werkt. Ik heb nog steeds dagen waarbij ik echt niet mijn bloedsuikers onder controle krijg. Dan ga ik een rondje fietsen op mijn racefiets en heb ik alleen maar hypo’s. Dan moet ik mezelf overeind houden met dextro’s of AA-drink. Alles waar ik op dat moment geen zin in heb. Ik loop er zelf nog steeds tegenaan, maar ik heb ook geleerd wat er wél kan.

Is het altijd duidelijk hoeveel insuline u nodig heeft?

Op de producten staat wel heel vaak hoeveel koolhydraten erin zitten, dat is op zich het probleem niet. Maar er zit een hele grote maar aan. Als ergens bijvoorbeeld 20 koolhydraten inzitten, betekent voor mij in de ochtend dat ik daar meer insuline voor nodig heb. Dus het product maakt niet uit, maar wel wanneer ik iets eet, hoe ik me voel, of ik ziek ben, of ik stres heb, of ik al een hoge of lage bloedsuiker heb, of ik ga werken, of ik ga rennen of als ik stil blijf zitten. Er zijn 42 factoren die op invloed zijn van je bloedsuiker. Het is altijd plannen en nagaan wat je gaat doen, of wat je net hebt gedaan. Je hebt wel ratio’s voor de hoeveelheid insuline, maar dan neem je de andere factoren in je leven niet mee. Daar gaat veel tijd in zitten.

Wat kan er in deze samenleving nog verbeterd worden voor mensen met diabetes?

Ten eerste dat een glucosesensor vergoed wordt. Dat is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Heel kort door de bocht: als het niet slecht genoeg met je gaat, krijg je het gewoon niet.

Maar ook hoop ik dat de techniek zo verbeterd dat je wat minder hoeft na te denken. Dat zou heel veel ruimte schelen in mijn hoofd.

Daarnaast is er ook nog de onwetendheid in de maatschappij en ook in mijn eigen omgeving. Het zou erg helpen als dat gewoon wegvalt. Ik krijg vaak opmerkingen als: “huh, je bent helemaal niet dik,” “huh, heb je als kind veel te veel suiker gekregen?”  “Huh, je hebt nu toch gewoon een pomp, dan gaat het toch gewoon goed?“ Mensen gaan er helaas heel vaak vanuit dat het je eigen schuld is, maar het is niet onze eigen schuld.

Over de auteur

Sterre Kerkdijk

Welkom! U kijkt naar een 19-jarige journalist uit Arnhem. Ik ben geboren in Den-Haag en getogen in Wierden. Nieuwsgierigheid heeft altijd al in me gezeten. Ik vind het daarom erg interessant om me te verdiepen in bepaalde onderwerpen en mensen hierover informatie verschaffen. Ook hou ik ervan om creatief bezig te zijn, naast dansen en tekenen stop ik deze creativiteit ook in mijn nieuwsberichten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *