Werken van Arnhemse modeontwerpster op de cover van Vogue: ‘Een droom die uitkomt’

Werken van Arnhemse modeontwerpster op de cover van Vogue: ‘Een droom die uitkomt’

Rosalie Boonstra's ontwerpen schitterden op de cover van de Nederlandse Vogue. Beeld: Jasmijn Klerk

De carrière van de Arnhemse ontwerpster Rosalie Boonstra bereikte afgelopen maand een nieuw hoogtepunt, wanneer haar ontwerpen op de cover van de nieuwste issue van de Nederlandse Vogue schitterden. Rosalie’s carrière is in een stroomversnelling gekomen de afgelopen jaren – en daarnaast volgt ze ook nog een studie aan de kunstacademie. Tussen al deze grote gebeurtenissen in maakte ze tijd voor ons om te praten over inspiratie, sociale media en durven dromen.

We ontmoeten Rosalie in haar studio in Arnhem. De ruimte is licht, de zon schijnt door de grote ramen heen. Tussen de geopende kledinghoezen aan het rek komen stroken tule in felle kleuren uit, onderhand haar signatuur. Het is koningsdag: lekker weer, dus drukte alom. De kleedjesmarkt voor haar deur is in volle gang, maar Rosalie heeft nog geen kans gehad een rondje te lopen.

“Ik had eigenlijk helemaal niet door dat het alweer koningsdag was,” vertelt ze.

Het is niet gek dat de dagen af en toe aan Rosalie voorbijgaan: ze besteedt ze doorgaans anders dan haar leeftijdsgenoten. Afgelopen week is ze nog druk bezig geweest met een design voor de Musical Awards.

“Dat was heel gaaf. De aanvragen voor dat soort dingen worden vaak last-minute gedaan, dus dan heb ik geen tijd meer een nieuwe jurk te maken. Dus dan hebben we een fitting en kijken we naar de gelegenheid. We kiezen er dan wel eentje die nog niet op de rode loper is geweest.”

Wat zal dat vreemd zijn om je eigen werk op de rode loper te zien! Went dat ooit?

“Nou ja, nu nog niet hoor! In oktober bijvoorbeeld droeg Linda [Hakeboom] mijn ontwerp voor het Televisiergala. Dat was ook wel heel onwerkelijk, om haar zo op tv in mijn jurk te zien.”

En hoe vergaat zo’n proces dan?

“Ik word vaak benaderd via Instagram. Daar probeer ik mezelf ook wel zichtbaar te maken. Het zijn vaak stylisten die mij vinden – ze hebben dan mensen in dienst die opzoek zijn naar nieuw talent of ontwerpers die nog een podium kunnen gebruiken.”

En dan tussendoor nog even de schoolbanken in. Moet lastig zijn dan weer terug op aarde te moeten komen.

“Klopt, inderdaad. Dat is ook lastig. Ik zit soms ook nog met mijn hoofd bij alle fantastische projecten die ik aan het doen ben, en dan moet ik mezelf echt dwingen die focus te behouden. Aan de andere kant: het is fashion design. Daarnaast kan ik volgend jaar een minor doen die zich met ondernemen bezig houdt, dus dan kan ik weer dingen opsteken die ik kan gebruiken. Maar ja, wie weet, misschien vlieg ik tijdens mijn studie al uit, of vind ik toch een manier om het te combineren. Het meeste wat ik nu leer komt ook uit de praktijk – bijvoorbeeld als ik een fitting aan het doen ben. Ook de inspiratie die ik opdoe, komt vooral vanuit het netwerken en de gesprekken die ik voer met fotografen of creatievelingen. Daar haal ik echt heel veel uit.”

Waar haal je nog meer inspiratie vandaan?

“Musea, arthouse films, muziek, kunstgeschiedenis, andere ontwerpers – en die creatieve vrijheid kan heel veel verschillende vormen aannemen. Ik kan me ook laten inspireren door natuur of bepaalde beelden.”

Het was niet onlogisch voor Rosalie om mode te gaan studeren. Voordat ze op de HKU belandde, waar ze nu in het tweede jaar fashion & design zit, studeerde ze hetzelfde op het Arnhemse artEZ.  Vorig jaar won Rosalie de Xiaomi New Talent 2021 award tijdens de The Hague Fashion Week. Dit jaar mag ze voor deze Fashion Week haar eigen lijn ontwerpen.

“De eerste keer dat mensen mij die wedstrijd toestuurde en ik zag dat er op je gestemd moest worden, was mijn reactie eigenlijk ‘wie gaat er nou op mij stemmen?’ Later merkte ik toch wel dat ik veel in contact was met mensen via sociale media, en het stemmen verzamelen ging me toch beter af dan verwacht. De prijs was een bedrag voor de collectie die ik mag maken, en een week Milaan – ik zat meteen na de win in het vliegtuig.”

(tekst gaat door onder de foto)

Vergroot

WhatsApp-Image-2022-05-03-at-6.08.36-PM
Rosalie op de lancering van de cover van Vogue. Beeld: Rosalie Boonstra

Twee kopieën van de nieuwste uitgave van Vogue Nederland liggen op het tafeltje naast het bankje waarop ze zit – vorige week schitterde twee modellen in haar designs op de cover van The Wedding Issue. Ondanks haar eerste cover, is dit niet de eerste keer dat Rosalie’s werk in Vogue te bewonderen is.

“De Vogue kwam in Nederland terug na een tijd weg te zijn geweest, en op Instagram kwam in een verhaal de vraag wat hun publiek wilde zien. Ik heb toen direct gereageerd met de vraag of ze ook van plan waren jonge ontwerpers een podium te geven in de Nederlandse Vogue. Een dag later kreeg ik eigenlijk al een mailtje terug van ze.

Het  kwam eigenlijk een beetje van de grond toen ik het niet verwachtte –  en toen ben ik zelf heel erg gaan beseffen van: ‘dit is een belangrijk moment. Ik moet nu zorgen dat mensen mijn werk gaan zien, omdat het nu in the picture is.’”

En nu dus op de cover. Wat betekent dat dan voor je, de erkenning van een groot platform als Vogue voor een jonge ontwerpster als jij?

“Ja, een droom die uitkomt. Absoluut! Voor mij betekent dat dat het echt het moment is te geloven in mijn eigen werk en in mezelf, en dat de grenzen open liggen. Het bevestigd ook voor me dat jonge mensen zoals wij groot kunnen, moeten en dúrven dromen, en dat dan dat soort dingen ook mogelijk zijn. Ook met The Hague Fashion Week. Op die momenten denk ik: als ik dit kan, kan ik alles. En dan komt er steeds meer en meer op je af.”

En dan kan je niet echt anders doen dan met de stroom mee gaan, lijkt me?

“Inderdaad, op die positieve flow blijven gaan, je kansen pakken, maar telkens wel heel goed selecteren tussen welk werk ik wel en niet aanneem.”

Is Arnhem dan nog wel groot genoeg voor je?

“Voor nu nog wel – al moet ik zeggen dat Amsterdam momenteel de plek is waar alles gebeurt. Het ligt wel in de planning daar ooit heen te trekken. Tegelijkertijd ben ik ook steeds vaker in Parijs of Milaan, en hoop ik ooit wel internationaal te gaan. Dat lijkt me heel tof!”

 

Over de auteur

Elizabeth Wenting

Elizabeth Wenting is beginnend journalist, met een grote dosis interesse in mensen en wat hun elke ochtend uit hun bed trekt. Daarnaast (of misschien juist daarom) houdt ze enorm van reizen en zich in andere culturen en gebruiken onderdompelen. Ze leest en schrijft graag, doet elke dag een poging de natuur in te trekken, en heeft een voorliefde voor media en film.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.