Drukte op Oranje Kazerne Schaarsbergen

Drukte op Oranje Kazerne Schaarsbergen

Standbeeld van de Falcon Warrior in Schaarsbergen (Foto: Maartje Huvenaars)

SCHAARSBERGEN – Ook in Nederland zijn er voorbereidingen en maatregelen tegen de oorlog in Oekraïne. In de Oranje Kazerne Schaarsbergen zijn de dagen extra lang en twee keer zo druk. Een van de soldaten van 11 Bevoorrading compagnie verteld over zijn ervaringen op de kazerne. Wegens veiligheid blijft hij anoniem.

Niet iedereen zal meteen weten wat de 11 BEVO compagnie is, wat kun je in het algemeen daar over vertellen?

“De BEVO compagnie is gespecialiseerd in het bevoorraden van andere eenheden. Wij in het bijzonder van de luchtmobiele brigade bevoorraden vooral alleen de rode baretten. Wij zijn heel snel inzetbaar, we bevoorraden op welke manier dan ook, of wij nou airdrops uitvoeren of mensen zelf op het veld bevoorraden.”

De 11 BEVO compagnie is verdeeld in drie klassen. Klasse 1 zorgt voor voeding en water voor andere eenheden. Klasse 3 verzorgt brandstof voor eigen en andere eenheden en klasse 5 regelt de verstrekking en inname van munitie. Ook zijn zij getraind om een eerste keuring te doen om te zien dat de munitie nog gebruikt mag worden.

Wat is het verschil tussen een normale werkdag voor jullie voordat de oorlog begon in vergelijking met nu?

“Het is zeker wel wat drukker geworden. Op normale werkdagen zijn we vooral bezig met oefenen zodat we onze vaardigheden scherp kunnen houden. Je merkt het als er opdrachten of oefeningen zijn met betrekking op de oorlog. Het is niet een heel peloton wat wordt uitgezonden maar steeds een paar gespecialiseerde mensen uit verschillende klassen, dus zo pluk je elke keer een paar mensen weg. Op deze manier wordt het voor ons moeilijker om een oefening te plannen.”

Er is jaren lang bezuinigd op defensie maar nu wordt er weer geld vrijgemaakt. Het doel in Nederland is om uiteindelijk twee procent van het bruto binnenlands product in defensie te investeren. Momenteel is het defensiebudget 12,5 miljard per jaar. Vanaf dit jaar wordt dit 12,9 miljard, plus een eenmalige 13,5 miljoen.

Er zijn bezuinigingen geweest en er is nu wel weer geld vrijgemaakt, is dit genoeg?

“Het is eerlijk gezegd nooit genoeg, het kan altijd meer. We merken wel dat we nu nieuwe voertuigen binnen krijgen en dat was ook echt wel nodig. We gaan een nieuwe uitrusting krijgen, nieuwe vesten en nieuwe helmen. Het kan gewoon altijd beter. Een van de belangrijkste dingen als je in het veld bezig bent, is natuurlijk goede communicatie. Nieuw radioapparatuur is dus altijd welkom.”

Wat zou er anders zijn geweest als er niet was bezuinigd?

“Als we gewoon naar het pakket zouden gaan wat we aan de EU beloofd hebben dan zouden we nu veel meer geavanceerde apparatuur hebben en zouden we sneller inzetbaar zijn. En zo voorkom je ook gewoon fouten tijdens de oefeningen.”

Hieronder kunt u het interview bekijken.

Over de auteur

Maartje Huvenaars

Maartje Huvenaars kreeg al van jongs af aan te horen dat ze vrij kritisch was voor haar leeftijd. Ze studeert nu als tweedejaars journalistiek op de Hogeschool in Utrecht en volgt daarnaast een cursus cabaret. Hierdoor weet ze hoe ze journalistiek kan combineren met humor. Met haar cynische column over Poetin heeft ze in het eerste jaar de toon al gezet. Verder is Maartje goed in researchen en heeft ze geen moeite met samenwerken, onmisbaar dus op een redactie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *