Energiecoach Sven Hofman helpt inwoners van Malburgen met energiebesparing

Energiecoach Sven Hofman helpt inwoners van Malburgen met energiebesparing

ARNHEM – Vier energiecoaches waaronder 42-jarige Sven Hofman helpen huishoudens in Malburgen, Immerloo en het Duifje met energie besparen. Dit project “Energiecoach Malburgen” is een samenwerking van energieleverancier Vattenfall, de energiebank Arnhem, de gemeente Arnhem en de woningcorporaties die in deze wijk actief zijn; Vivare en de Volkshuisvesting. Met dit social-return project bieden zij mensen die al een langere tijd niet werken de mogelijkheid om als energiecoach aan de slag te gaan.

De huishoudens worden kosteloos geholpen door de energiecoaches met het besparen van energie, om zo de stijgende energieprijzen te compenseren. Sven Hofman is een van deze nieuwe energiecoaches. Hij werkt daar nu ongeveer acht weken: “Ik ben dit werk eigenlijk gaan doen omdat ik thuis zat. Ik had op dat moment geen baan. Ze hebben bewust mensen uitgezocht die nog een baan nodig hadden. Ik was zelf geen vacatures aan het bekijken, er werd in de buurt Malburgen waar ik zelf ook woon geflyerd. Zo kwam het terecht in mijn brievenbus. Toen heb ik er meteen op gesolliciteerd.”

Sven heeft 6 weken de mbo-opleiding persoonlijk leiderschap gevolgd en kreeg toen zijn diploma. Vervolgens kreeg hij een jaarcontract via Vattenfall en kon hij als energiecoach in Malburgen aan de slag.

Hij komt rond 9 uur ‘s ochtends aan op het kantoor. Dan bespreekt hij met zijn collega’s wat die dag het plan is. Er zijn in totaal vier energiecoaches, dus ze gaan meestal in tweetallen richting de huurwoningen. Ze gaan bij de mensen langs in Malburgen en zo inventariseren ze wat ze kunnen doen om de woning duurzamer te maken door middel van kleine ingrepen.

Ten eerste geven ze praktische tips: “Welke tips we geven is heel erg afhankelijk van het huishouden. Sommige mensen zijn gewend om bijvoorbeeld de lampen de hele dag aan te hebben. Anderen zijn weer gewend om de verwarming op 25 graden te hebben, dan vertellen we ze dat ze de verwarming lager moeten zetten. Ook gaan we kijken naar de jaarafrekening en of daar misschien iets opvallends in te zien is. Daarnaast kijken we naar hoeveel sluikstroom ze bijvoorbeeld gebruiken.”

Naast deze tips bieden de energiecoaches ook gratis diverse producten aan. Bijvoorbeeld een waterbesparende douchkop, ledlampen, tochtstrips, deurdrangers of een douchcoach die na vijf minuten volloopt: “De douchcoach is vooral leuk voor kinderen. Op die manier kunnen ze zien hoe lang ze onder de douch staan, en zo kunnen ze water besparen.”

Naast het besparen van energie proberen de energiecoaches ook mensen bewuster te maken van hun energiegebruik. Naast dat het goedkoper is, is het ook duurzamer en dus beter voor het milieu.

In principe komen ze nadat ze bij een huishouden zijn langs geweest altijd nog terug om te kijken of de mensen het hebben volgehouden en er iets aan hebben gehad. Tot nu toe heeft het project veel positieve reacties gekregen. Ook voor Sven bevalt het werk goed: “Ik vind het super leuk. Vooral het contact met de mensen, het sociale doet mij erg goed. Daarnaast is het eigenlijk ook heel leuk om te kijken hoe andere mensen wonen. Je krijgt een soort kijkje in iemand anders leven.”

Alle hulp voor die de energiecoaches bieden is gratis, maar de werknemers krijgen wel betaald voor hun werk. De kosten worden gefinancierd door energieleverancier Vattenfal, energiebank regio Arnhem en vanuit subsidies van de gemeente. Het project zal een jaar duren dus gaat tot eind maart 2023 door. De bedoeling is dat de wijk Malburgen tegen die tijd is afgerond, en dat ze daarna bij een andere wijk aan de slag kunnen.

Voor Sven is de kans groot dat hij na dit project nog steeds aan het werk kan blijven: “In principe is het zo dat ongeveer 80% van de mensen die hier werken daarna een baan blijft houden.”

Over de auteur

Sterre Kerkdijk

Welkom! U kijkt naar een 19-jarige journalist uit Arnhem. Ik ben geboren in Den-Haag en getogen in Wierden. Nieuwsgierigheid heeft altijd al in me gezeten. Ik vind het daarom erg interessant om me te verdiepen in bepaalde onderwerpen en mensen hierover informatie verschaffen. Ook hou ik ervan om creatief bezig te zijn, naast dansen en tekenen stop ik deze creativiteit ook in mijn nieuwsberichten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *