Het openluchtmuseum in Arnhem heeft dit seizoen het thema: “Hoe vrij ben jij?”

Het openluchtmuseum in Arnhem heeft dit seizoen het thema: “Hoe vrij ben jij?”

ARNHEM – Het openluchtmuseum in Arnhem baseert de activiteiten ieder jaar op een nieuw onderwerp. Dit hele zomerseizoen komen verschillende activiteiten rondom het actuele onderwerp vrijheid aanbod vanwege het thema: “Hoe vrij ben jij?”

Actueel thema

Ieder jaar komt het Arnhemse openluchtmuseum met een nieuw thema. Iedere werknemer kan onderwerpen  aandragen en hier wordt vervolgens over vergaderd. Vanaf eind maart is het openluchtmuseum opengegaan met het thema: “hoe vrij ben jij?”, en dit zal tot eind oktober duren. Door de oorlog in Oekraïne is het onderwerp vrijheid actueler dan ooit. Met de inval van Rusland in Oekraïne heeft dit nieuwe thema overigens niets te maken, meldt de Gelderlander. De thema’s worden meestal 2 á 3 jaar van tevoren bedacht, en gemiddeld al een jaar van tevoren voorbereid. Wel wordt de actualiteit altijd meegenomen in de uitvoering van de thema’s, vertelt Udo Feitsma, woordvoerder van het openluchtmuseum Arnhem. Zo gebeurt dat ook dit jaar. Op allerlei locaties in het openluchtmuseum kom je erachter wat vrijheid betekent voor mensen van vroeger én nu.

Gratis entree

De entree voor het openluchtmuseum is normaal voor volwassenen vanaf 13 jaar €19,50 euro. Maar voor iedereen met een Oekraïens paspoort is de entree voorlopig gratis. Dit constateert zich wel alleen op Oekraïners uit de regio Arnhem of Gelderland, vertelt Feitsma. Dit om te erge drukte en te grote groepen te voorkomen. Volgens de gemeente Arnhem zijn er in totaal 237 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Arnhem. Feitsma vertelt dat ze graag wilden inspelen op de actualiteit: “We konden de actualiteit niet negeren.” Daarnaast meldt het openluchtmuseum in de Gelderlander dat deze nieuwe oorlog in Europa hen des te meer doet beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en ze een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om dit te beschermen.

Niet alleen in het museum biedt Arnhem gratis entree voor vluchtelingen om ze een steuntje in de rug te geven. Vluchtelingen die verblijven op de twee Arnhemse cruiseschepen aan de Rijn, kunnen gratis de wedstrijd Vitesse – SC Cambuur bijwonen. Roderik van Veelen, voorzitter van de supportersvereniging van Vitesse en initiatiefnemer van deze actie, vertelt dat veel vluchtelingen hier interesse in hebben.

Andere activiteiten

In het openluchtmuseum zijn er meerdere activiteiten te vinden met betrekking tot het nieuwe thema vrijheid. Zo is er bij binnenkomst meteen een straatkunstwerk te vinden die de steun aan Oekraïne afbeeldt. Verderop is er een zelftest die je kunt maken: “Door middel van een aantal vragen kan je op deze manier kijken wat voor een vrijheidstype jij bent”, vertelt Feitsma. In het groene kruis gebouw is er een film te zien over de ziekte polio in de jaren 60 in Nederland. Dit heeft ook betrekking tot de actuele discussie over het vaccineren tijdens de coronacrisis. Hoe vrij ben jij om je te laten vaccineren? Ook wordt de vrijheid in de Tweede Wereldoorlog aangekaart. “We zijn de actualiteit geen moment uit het oog verloren,” vertelt Udo Feitsma.

Molukkers

Niet alleen voor de Oekraïners wordt door dit thema aandacht gevraagd. Ook wordt er in de Molukse Barak in het openluchtmuseum ingegaan op de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Saskia Rossi is de presentatrice van deze Molukse Barak: “Ik vertel het verhaal van de Molukkers die hier kwamen in 1951. Eigenlijk zaten ze hier gevangen, ze waren stateloos en konden geen kant meer op. Dat was zeker geen prettige tijd voor ze.” De Molukse Barak zelf staat er al vanaf 2003, het verhaal wordt al enkele jaren verteld. Maar omdat “70 jaar molukkers in Nederland” gevierd werd en er een documentaire van NPO hierover is uitgebracht, is het volgens Rossi nu nog meer in de belangstelling.

Over de auteur

Sterre Kerkdijk

Welkom! U kijkt naar een 18-jarige journalist uit Arnhem. Ik ben geboren in Den-Haag en getogen in Wierden. Nieuwsgierigheid heeft altijd al in me gezeten. Ik vind het daarom erg interessant om me te verdiepen in bepaalde onderwerpen en mensen hierover informatie verschaffen. Ook hou ik ervan om creatief bezig te zijn, naast dansen en tekenen stop ik deze creativiteit ook in mijn nieuwsberichten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.