Museum Arnhem heropent zijn deuren: ‘Het moet toegankelijk worden voor iedereen’

Museum Arnhem heropent zijn deuren: ‘Het moet toegankelijk worden voor iedereen’

De nieuwe vleugel van museum Arnhem boven de stuwwal (foto: Kaedy van de Mosselaer)

Arnhem – Na een verbouwing van ruim vier jaar heropent museum Arnhem op 13 mei weer zijn deuren. Het museum is klaar voor de toekomst en een nieuwe fase. De architecten van het gebouw en de tuin hebben een vertaling gemaakt van wat het museum zocht en waar het voor staat: open, toegankelijk, eigentijds en met telkens wisselende perspectieven op de levendige samenleving. De hele verbouwing van het museum moest bijdragen aan de eigenheid van Museum Arnhem.

Vier jaar dicht

Museum Arnhem is ruim vier jaar dicht geweest vanwege renovatie. Omdat het gebouw te klein was en niet meer voldeed aan de eisen van een modern museum en klimaat, was renovatie noodzakelijk. Het gemis is in de tussentijd wel verzacht door tijdelijke presentatieplekken in de binnenstad. Het gebouw is onder de loep genomen door architectenbureau Benthem Crouwel. ‘Het doel hiervan was het betrekken van het vergezicht van de stad waardoor een open en informeel museum zou ontstaan’ zegt de directeur van het museum, Saskia Bak. De koepel was gesloten en donker en de Rijnzaal moest juist zichtbaar worden na de verbouwing. Ook in de manier van presentatie van de kunst is verandering gekomen; geen vaste collectiepresentatie meer. De verschillende collecties worden met elkaar verbonden los van stijl, tijd of stroming. Voortaan is de collectie wisselend in tentoonstellingen. De beeldentuin is gratis te bezoeken en moet de overgang zijn tussen de stad en het museum. Het doelt zowel als introductie en afsluiting van het bezoek.

Klaar voor de toekomst

Volgens Cathelijne Bouwkamp, wethouder cultuur, kan Arnhem niet zonder een museum dat oog heeft voor wat er gebeurd in de maatschappij. Het museum zelf is ook een bezienswaardigheid geworden. ‘Het is als het ware een cliffhanger want het gebouw hangt vijftig meter boven de stuwwal. De architecten hebben gekeken naar de verbinding tussen de stuwwal en de stad en hoe de gebouwen zich tot de natuur verhouden’. De tegels van de nieuwe vleugel verbinden het blauw en wit van de Rijn en het bruin en groen van de Veluwe, dit zijn stuk voor stuk unieke tegels. Ze hopen met de verbouwing de drempels te hebben verzacht voor mensen die niet vaak een museum bezoeken. ‘Het moet toegankelijker worden voor iedereen, ongeacht afkomst of achtergrond’, Cathelijne Bouwkamp. Er zijn drie nieuwe tentoonstellingen: Tenminste houdbaar tot, Van links naar recht en Open. In de tentoonstelling Open zie je vooral terug hoe het museum de bezoekers wil betrekken bij de kunst omdat ze de mogelijkheid geven om actief mee te doen. Ze kunnen met een briefje eigen connecties op de muur zetten en reageren op de kunst.

Gratis kaartje

Tussen 12.00 en 17.00 uur mogen Arnhemmers vrijdag het museum gratis bezoeken. Een woordvoerder meldt dat bijna alle 1200 vrijkaarten inmiddels vergeven zijn. Na vier jaar sluiting blijven mensen toch animo te hebben voor het museum en zijn het niet vergeten. ‘We hebben ervoor gezorgd dat er door heel Arnhem posters hingen waarop te zien was dat het museum weer heropent. Ook krijgen mensen een sticker op hun shirt bij binnenkomst van het museum, als ze dan de stad in gaan zien andere mensen ook dat het museum weer open is’ zegt Saskia bak.

Over de auteur

Kaedy van de Mosselaer

Hallo, Kaedy hier! ik woon al praktisch mijn hele leven in Arnhem. Ik ben altijd al super nieuwsgierig geweest en met deze eigenschap doe ik ook graag onderzoek naar wat er gebeurd in de hyperlocal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.