Coehoorn; voortbestaan van het DNA

Coehoorn; voortbestaan van het DNA

Coehoorn park met uitzicht op café Nelson (foto: creative commons)

Arnhem – Het gebied Coehoorn staat al een tijd op de projectenagenda van gemeente Arnhem. In samenwerking met stichting Coehoorn centraal willen zij dit gebied aantrekkelijker en daardoor welvarender maken. Wel is de voorwaarde dat het zogenaamde DNA van Coehoorn behouden moet blijven. De vraag is echter of dit wel behouden blijft als steeds meer bedrijven in het gebied komen en luxe appartementen.

Het DNA

De oorspronkelijke initiatiefnemers van stichting Coehoorn centraal, Peter Groot en Paul de Bruijn (inmiddels niet meer actief) hebben het zogeheten DNA van Coehoorn als het bedacht. Coehoorn wordt gezien als een plek waar creativiteit op nummer één staat en dat is dan ook het DNA. Er is- en was veel plek voor ondernemers om tegen een lage huur een werkplek te huren. Dit heeft er voor gezorgd dat veel creatieve ondernemers op één plek samen kwamen en een eigen cultuur ontstond waar de deur altijd open stond. In Coehoorn park is het oude schoolgebouw in 2019 gesloopt, hier zaten veel creatieve ondernemers. Dit was noodzakelijk omdat er op die plek in de toekomst appartementen gebouwd worden. Wel is vanuit de stichting Coehoorn centraal een afspraak gemaakt met de gemeente dat er gebouwd mag worden mits er ruimte blijft voor de creativiteit. Alles wat er gaat komen moet passen bij het DNA van Coehoorn. Aldus, de creativiteit moet worden behouden.

Stichting nieuwe Coehoorn

Marcel Klein-Legtenberg is creatief ondernemer en zit in het bestuur van stichting nieuwe Coehoorn. Er is de stichting Coehoorn centraal; zij gaan over het park en beheert grote gebouwen. Stichting de nieuwe Coehoorn gaat over het gebouw waar Marcel zijn onderneming heeft. Er wordt niet zo strikt gehouden aan het feit dat er alleen creatieve ondernemers in het gebouw van stichting de nieuwe Coehoorn mogen zitten want er zitten ook marketing bureaus en in principe kan elk bedrijf creatief zijn. ‘Stel je voor Arnhem zit vol grote bedrijven als Amazon, Airbnb en Mcdonalds, dan valt de creativiteit misschien een beetje weg. Creativiteit laat de stad leven en in dit geval deze wijk’. De toegevoegde waarde van creativiteit weet Marcel niet maar het voelt voor hem wel goed. Marcel huurt al tien jaar een ruimte in het gebouw omdat de huurprijs zo laag is. Dit maakt het dan ook voor veel jonge ondernemers een aantrekkelijke plek om te starten.

Coehoorn, de wijk

‘Als je de leuke plekjes hier weet te vinden is het leuk, in het begin was dat Coehoorn park maar dat ligt nu even plat vanwege bouw plannen’. Volgens Marcel is het wel net zoals elke andere wijk omdat er ook gewoon mensen met gezinnen wonen. Op de vraag of verandering nodig is in de wijk antwoordt Marcel dat hij zich kan voorstellen dat het gebouw waar zijn studio zit toe is aan vervanging. Er is bijvoorbeeld overal enkel-glas, de riolering doet het niet en het is over het algemeen een ‘puinzooi’ wat aanvoelt als anti-kraak. ‘Ik kan mij voorstellen dat wat er gaat komen wel echt mooier gaat worden dan wat er was. Het enige waar je dan voor moet waken is of creativiteit dan nog wel de ruimte krijgt. Kun de daar straks nog voor honderdvijftig een studio huren?’

Over de auteur

Kaedy van de Mosselaer

Hallo, Kaedy hier! ik woon al praktisch mijn hele leven in Arnhem. Ik ben altijd al super nieuwsgierig geweest en met deze eigenschap doe ik ook graag onderzoek naar wat er gebeurd in de hyperlocal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.