Arnhem is dé winkeldiefstalhoofdstad van Nederland: ‘Het wordt vaak in een slecht daglicht gezet’

Arnhem is dé winkeldiefstalhoofdstad van Nederland: ‘Het wordt vaak in een slecht daglicht gezet’

Steenstraat Arnhem (foto: creative commons)

ARNHEM – Arnhem is benoemd tot dé winkeldiefhoofdstad van Nederland blijkt uit nieuw onderzoek. Winkeliers en de politie zitten erbovenop en dat lijkt effect te hebben. Eelco Iedema, een lokale ondernemer en lid van het ondernemersverbond in Spijkerkwartier zegt dat hij het juist minder merkt dan voorheen.

De cijfers

Arnhem kent de meeste geregistreerde winkeldiefstallen van Nederland, kwamen uit de cijfers van vergelijkingssite Beslist.nl op basis van openbare politiecijfers en de Kamer van Koophandel. In de afgelopen vijf jaar zijn in Arnhem in totaal ruim 3800 winkeldiefstallen geregistreerd, grotendeels gebaseerd op het aantal aangiftes. Vooral in zaken als de Kruidvat komt winkeldiefstal vaak voor, zegt Eelco Iedema. Volgens Suzanne Boerhof, woordvoerder burgemeester Arnhem is er een verklaring voor het hoge aantal winkeldiefstallen in Arnhem. ‘Winkeliers zijn hier sneller bereid om aangifte doen tegen winkeldiefstal waardoor de cijfers hoog oplopen’.

Het winkelierscollectief

Een van de voorzitters van het winkelierscollectief Verenigde Ondernemers Spijkerkwartier is Eelco Iedema. Hij praat niet over de winkeldieven, want dat zet de straat opnieuw in een negatief daglicht. Onlangs waren er nog pogingen tot het verminderen van criminaliteit door de politie en de gemeente. In de straat vallen het grote aantal kapperszaken, massagesalons en telefoonwinkels op die het imago geen goed doen. Volgens Eelco is er eerder een gevoel van onveiligheid die opgelost moet worden. In zijn ogen vallen de winkeldiefstallen de laatste tijd wel mee en krijgt het winkelierscollectief weinig meldingen. Met onder meer camera’s en een appgroep gaan ondernemers de winkeldief te lijf. Ook werken zij met Chainels, een app waarmee foto’s van winkeldieven wordt gedeeld. Door de Steenstraat lopen extra vaak wijkagenten rond zodat winkeldieven zich sneller inhouden om wat te stelen. Toch denkt Eelco dat er verbetering kan komen op het gebied van de straffen tegen winkeldiefstal in Nederland, de gemeente moet zich namelijk houden aan de landelijke maatregelen.

De Steenstraat

Vooral de Steenstraat in Arnhem blijkt uit cijfers de hoogste aantal winkeldiefstallen mee te maken. Veel personen van de winkelierscollectief, waaronder Eelco, vinden dat er door meerdere kranten vaak de Steenstraat in een slecht daglicht wordt gezet. ‘Ik kan me niet vinden in de uitspraak dat hier zo belachelijk veel gestolen wordt want ik denk dat dat heel erg meevalt’. Eelco denkt dat de reden waarom de steenstraat in een slecht daglicht wordt gezet is omdat het vroeger een dure, elite straat geweest zou zijn en dit in een korte periode achteruit is gegaan waardoor het altijd een aandachtspunt is gebleven. ‘De gemeente en de winkeliers werken goed samen om ervoor te zorgen dat de steenstraat verbeterd. Dit is al voor een heel groot deel gelukt’.

Interview met Eelco hieronder:

Over de auteur

Kaedy van de Mosselaer

Hallo, Kaedy hier! ik woon al praktisch mijn hele leven in Arnhem. Ik ben altijd al super nieuwsgierig geweest en met deze eigenschap doe ik ook graag onderzoek naar wat er gebeurd in de hyperlocal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *