Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie: “Homofobie is tegen de natuur”

Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie: “Homofobie is tegen de natuur”

Foto: Tim Polder

ARNHEM – Over de hele wereld komt homofobie nog steeds voor. In veel landen is homoseksualiteit zelfs strafbaar en staat hier niet alleen een celstraf, maar ook de doodstraf op. Tijdens de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie wordt er op 17 mei wereldwijd gestreden voor gelijke mensenrechten voor iedereen, ongeacht hun seksuele geaardheid en gender identiteit. De Arnhemse Tim Polder (23) roept mensen op om zich beter te gaan verdiepen in het onderwerp.

“Mensen hebben vaak geen idee hoe de homofobie in andere landen is. Ik ben, als homoseksuele jongen, bijvoorbeeld illegaal in best veel landen op de wereld. Hier staat in sommige landen zelfs de doodstraf op. Zo word je in bepaalde landen gestenigd met bijvoorbeeld cement. Heel veel mensen weten dat niet!”

Hoe kijk jij zelf tegen homo- en transfobie?
“Het antwoord hierop is simpel: het kan gewoon niet meer, en heeft eigenlijk nooit gekund ook…
Vanuit Christelijke hoeken wordt er wel eens wat gezegd over homoseksualiteit. Ik heb zelf niks tegen het geloof, maar ben wel van mening dat het veel kapot maakt. Mensen zeggen wel eens dat het uiten van homoseksualiteit tegen de natuur is. Dat is onzin. Bijna bij alle diersoorten komt homoseksualiteit voor. Er is eigenlijk maar één ‘diersoort’, de mens, waar homofobie in voor komt. Dit bestaat namelijk niet onder de dieren. Het enige wat onnatuurlijk is, is juist de homofobie.”

Heb je zelf wel eens te maken gehad met homofobie?
“Absoluut. Op de middelbare school worden jongens best vaak als homo uitgescholden, als ze bijvoorbeeld een roze trui aan hebben of misschien iets niet durven te doen. Het is een scheldwoord geworden. Dit snap ik eigenlijk niet zo goed. Je zou mij net zo goed kunnen uitschelden als ‘blonde jongen’. Ja, wat moet ik daar nu mee? Waar probeer je mij eigenlijk pijn mee te doen? Waarom ben je meteen ‘homo’ als je roze draagt of iets niet durft te doen? Homoseksualiteit heeft hier niks mee te maken. Ik ken genoeg homoseksuele mannen die juist gespierd zijn en heel erg mannelijk zijn. Iemand uitschelden als ‘homo’ of ‘mietje’ is ook een vorm van homofobie.”

“Je bent hoe je bent. Punt.”

Hoe wordt er met homofobie omgegaan in je werkveld?
“Theater is gelukkig erg vrij. Veel van mijn collega’s zitten in de LHBTI-community dus ik heb binnen mijn werk nog nooit te maken gehad met homofobie. Ik betwijfel ook of het wel voor komt, maar ik sluit het zeker niet uit.’’

Wat zouden andere mensen kunnen doen om homofobie te verminderen?
“Tijdens de Black Lives Matter beweging van twee jaar geleden werden mensen aangesproken dat zij zich beter moesten verdiepen in het onderwerp. Hetzelfde geldt voor de homofoben. Mensen vinden de gaypride bijvoorbeeld onzin, ze hebben geen idee wat het precies inhoudt. Het is veel meer dan in een leren string dansen op een boot. Het is een demonstratie die op een feestelijke wijze wordt vormgegeven.”

 “Wij laten ons niet uit het veld slaan. Wij zijn er gewoon. Daar moeten ze maar mee dealen, ook al zijn ze het er niet mee eens…”

Vind je dat er genoeg gedaan wordt tegen homofobie?
“In het eerste weekend van juni heb je de gaypride in Utrecht, in augustus is er een in Amsterdam en nu krijgt Arnhem er dit jaar voor het eerst ook een. Superleuk! Er wordt veel aandacht besteed aan bestrijding van homofobie door de Nederlandse en Europese overheid.”

Hoe reageert onze overheid op dit onderwerp, en wat vind je hiervan?
“Tijdens corona hadden Polen en Hongarije LHTBI-vrije zones ingevoerd. Dit waren gebieden waar je als homoseksueel beter niet kunt komen, laat staan wonen. We hebben allemaal een behoorlijke mening gehad over Mark Rutte de afgelopen twee maanden, maar ik kan mij zijn reactie hierop nog heel goed herinneren. Hij zei dat als je zoiets doet, dan hoor je eigenlijk niet in de Europese Unie thuis. Dat vind ik dan wel weer de goede kant van Rutte. Hij neemt dit onderwerp echt heel serieus. Als we kijken naar de burgers, dan denk ik dat veel mensen iets meer stil moeten staan wat de impact, ook in Nederland, van homofobie is. Mensen denken hier vaak nog te luchtig over. Het heeft geen zin om iemand te benadelen over zijn huidskleur, maar ook niet over zijn of haar geaardheid: daar word je namelijk mee geboren en kun je niks aan doen. Daar mag niemand iets negatiefs over zeggen. Je bent hoe je bent. Punt.”

Verslaggever Maartje Huvenaars ging langs bij verschillende mensen binnen de community. In onderstaande video kun je hun verhalen belijken:

Over de auteur

Wendy Willemsen

Opgegroeid met een kamer vol leesboeken, is mijn liefde voor het schrijven van verhalen begonnen. In de loop van der jaren is deze liefde alleen maar sterker geworden na het publiceren van mijn eigen boek ‘Dwaalspoor’. Tijdens het schrijven kan ik, Wendy Willemsen, mijn gedachtes loslaten en mij helemaal verdiepen in het geschreven onderwerp.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.