Nijmeegse versie van Monopoly binnenkort te bestellen

Nijmeegse versie van Monopoly binnenkort te bestellen

Foto: Max Holleman

NIJMEGEN- Binnenkort is er een Nijmeegse versie van het bordspel Monopoly beschikbaar. Een origineel Monopolyspel met straatnamen van Nijmegen. Ondernemer Jan Diebels kwam met het idee voor een bordspel met Nijmeegse kenmerken en lanceert het spel volgende week op de markt.

Het Monopolyspel bestaat uit twee kanten. Een Nijmeegse variant en een vierdaagse variant. Naast het bordspel is er ook de mogelijkheid om losse Nijmeegse spelstukken te kopen. Onder andere het Goffertstadion en de Waalbrug zijn een spelstuk. Het Nijmeegse bordspel is via de webshop ILoveNijmegen.nl binnenkort verkrijgbaar. Het is nu mogelijk om via de website een exemplaar te pre orderen.

Hoe is het idee voor een Nijmeegse versie van het spel Monopoly tot stand gekomen?

“10 Oktober 2020 begon ik met de webshop ILoveNijmegen.nl. Dat is een webshop waar je Nijmeegse artikelen kan kopen, iets wat er nog niet was in Nijmegen. Dit sloeg heel goed aan bij de Nijmegenaar. Toen heb ik een wishlist gemaakt die ooit wel zou willen hebben, op deze lijst stond onder andere monopoly, omdat Monopoly een merk is wat iedereen kent en iedereen wel een keer heeft gespeeld.”

Was het lastig om het merk Monopoly te overtuigen van een Nijmeegse versie en een dubbelzijdige versie?

“Om een Nijmeegse variant te maken van het bordspel Monopoly, moet je een licentie hebben om dat te mogen maken. Ik ben hierover in gesprek geweest met hen en dat verliep soepel. Wat wel lastig was om licentie te krijgen voor een dubbelzijdig spel. Het bordspel heeft twee kanten een Nijmeegse variant en een vierdaagse variant. Dit is nog nooit eerder geweest bij een Monopolyspel. Ik heb geloof in beide onderwerpen los, alleen ben ik hartstikke druk om dan twee spellen los te verkopen is extra werk. Het wordt dan ook een hele dure aangelegenheid. Dan kost één spel 50 euro en heb je dus twee spellen voor 100 euro. Door er een dubbelzijdig spel van te maken kan ik twee spellen in één aanbieden voor 59 euro.”

Zitten er naast dat het dubbelzijdig is nog andere elementen in het spel die normaal gesproken niet bij een origineel Monopolyspel zitten?

“Ja, naast het dubbelzijdige element hebben we nog iets bijzonders toegevoegd, namelijk een QR code. Er zit een QR code op een kanskaart en algemeen fonds kaart, iets wat ook nog nooit eerder was bij een Monopolyspel. Monopoly is over het algemeen een traditioneel spel, door een QR code toe te voegen maak je een spel heel erg interactief. De URL die achter de QR code zit kan je elk moment aanpassen en zo kan je het spel up to dat houden. Als mensen dat kans of algemeen fonds kaartje pakken en ze scannen de code en het is over drie jaar, dan kan je het spel nog heel erg van de tijd houden.”

"Door een QR code toe te voegen, blijf het spel altijd bij de tijd"<br />
~Jan Diebels

Bedrijven die op het bord komen betalen zij een bedrag om op het bord te komen?

 “Nee, ik heb hier bewust voor gekozen. Monopoly is natuurlijk een kapitalistisch spel. Het gaat over geld, de winnaar heeft alles. Ik vond het juist in deze tijd heel belangrijk dat we ook een soort tegen geluid zouden laten horen. Ik heb de volledige investering voor het spel zelf gedaan en geen geld gevraagd van bedrijven die op het spel komen. Dat wilde ik niet, omdat het dan te commercieel wordt. Wel heb ik bedrijven gevraagd wat het hun waard is in het spel te komen, ik hoef geen geld maar producten. Zo geeft bijvoorbeeld NEC voetbalkaartjes weg, Doornroosje concertkaartjes en Van der Valk hotelovernachtingen. Al deze kaarten geven wij aan het Vincentius vereniging. Dat is een goedde doelen organisatie die exact weet waar de armoede is. Daarnaast gaat er bij elk gekocht exemplaar een deel van de omzet naar het gekozen goede doel van dat kwartaal. Dit kwartaal is dat het Radboud UMC het oncologie fonds.”

quote

“Zeker in deze tijd vond ik het heel belangrijk om een soort tegengeluid te laten horen” ~Jan Diebels

Hier onder vind u het interview met Jan Diebels.

Over de auteur

Max Holleman

Ik ben Max Holleman en ben 17 jaar oud. De interesse die ik heb voor journalistiek heb ik al lang. Ik roep al drie jaar dat ik journalist wil worden en dus studeer ik nu journalistiek aan de Hoge school in Utrecht, nadat ik In 2021 mijn VWO diploma heb gehaald. Naast mijn interesse voor journalistiek heb ik ook interesse in sport. Op deze site hoop ik naast u te informeren u ook te amuseren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.