Wachttijden CBR doen leerlingen de das om: ’de prijzen worden steeds hoger’

Wachttijden CBR doen leerlingen de das om: ’de prijzen worden steeds hoger’

foto: UNKNOWN

DUIVEN- Al voor de Coronacrisis had het CBR, centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen, problemen met de wachttijden. Deze wachttijden zijn sindsdien alleen nog maar verder op aan het lopen. De wachttijden voor het praktijkexamen liggen nu op gemiddeld twintig weken. Rijschoolhouder Rob Janssen vertelt over de invloed die het heeft op zowel leerlingen als de rijschool en de maatregelen die ze moeten nemen.

 

‘’ Ik ben nu een aantal jaren bezig met mijn rijschool en ik heb dit ook altijd met veel plezier gedaan. Maar als ik zie waar het CBR mee bezig is wordt mijn plezier wel echt een stuk minder. Mijn dagen lopen van 6:30 uur in de ochtend tot 18:00 in de avond. Dat is iets wat ik helemaal niet erg vindt, want ik haal heel veel gezelligheid en voldoening uit het lesgeven en de gesprekken die ik met mijn leerlingen heb. Het kan niet zo zijn dat mijn leerlingen eigenlijk al zo goed als klaar zijn en af kunnen rijden om vervolgens twintig weken te wachten. Dit is iets wat ik echt een ernstige zaak vindt. Ik heb het hierdoor een stuk drukker. Mijn leerlingen die twintig weken moeten wachten die moeten hun rijervaring natuurlijk wel bijhouden. Het kan niet zo zijn dat zij niet meer gaan lessen in die weken voor hun examen. Het gevolg hiervan is dat ik soms nieuwe leerlingen af moet wijzen omdat ik er simpelweg geen tijd en ruimte voor heb. Dit komt dus omdat mijn ‘’ervaren’’ leerlingen zichzelf moeten blijven ontwikkelen.

Voor mijn leerlingen is dit allesbehalve leuk. Ik weet niet of je enig idee hebt wat rijlessen kosten maar dat is niet niks. De kosten voor mijn leerlingen worden per rijles alleen maar meer. Dit zijn allemaal jongeren die over het algemeen een bijbaan hebben. Het kan toch niet dat zij straks 4000 euro betalen voor hun rijbewijs. En dan heb ik het er nog niet eens over als je het examen nog een keer moet doen. Dan zit je weer met extra kosten en lange wachttijden. Door de wachttijden betalen zij dus bijna twee keer zoveel als dat de mensen vroeger betaalde. Dit is oneerlijk en zou ik echt anders willen zien. Alleen ik moet ook gewoon mijn brood verdienen. Want anders kost het mij alleen maar geld in plaats van dat het mijn geld oplevert.

Het CBR neemt naar mijn mening ook niet altijd genoeg en efficiënte maatregelen om alles weer op de rit te krijgen. Er moeten sneller mensen opgeleid worden tot examinatoren zodat we het tekort kunnen aanpakken en de leerlingen weer sneller kunnen afrijden. Ook kunnen zij gewoon alle rijschoolhouders door heel het land bevoegd maken om mensen te laten afrijden. We hebben allemaal de skills die ervoor nodig zijn om mensen veilig de weg op te laten. We missen alleen onze bevoegdheid om examens af te nemen. Ik denk dat als iedere rijschoolhouder de bevoegdheid krijgt om examenkandidaten van andere rijscholen af te laten rijden, het probleem van de wachttijden binnen no time is opgelost.’’

Over de auteur

Thijmen Smidts

Mijn naam is Thijmen Smidts. Ik ben junior journalist aan de hogeschool van Utrecht. Zelf kom ik uit Duiven, een dorpje in de buurt van Arnhem. Mijn grootste hobby is voetbal en lekker zelf naar de sportschool gaan. In mijn vrije tijd kijk ik ook graag naar films. Het lijkt mij geweldig om de AV kant op te gaan, vooral omdat ik graag een TV programma zou willen presenteren. Ik hoop u te gaan vermaken met een lach en een traan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.