89 jaar en nog steeds elke dag bezig met Taekwondo

89 jaar en nog steeds elke dag bezig met Taekwondo

Ed van Breemen op zijn woonboot

BEMMEL – Ed van Breemen is 89 jaar oud en sport nog steeds bij de Taekwondo Academie Gelderland. Hij heeft momenteel de 4e dangraad, waar hij in juli 2020 voor geslaagd is, en zijn plan is om in 2024 op te gaan voor de 5e dangraad. Ed traint nog steeds elke dag voor Taekwondo en is er nog lang niet op uitgekeken.

Ed is in de jaren 60 begonnen met judo. Via judo is hij in aanraking gekomen met karate en daarna kwam hij uit bij taekwondo. In september 1967 heeft hij samen met zijn taekwondo partner Henk Jansen als eerste in Europa de 1e dangraad (zwarte band) gehaald, bij grootmeester Park Jung Soo.

Nog steeds traint Ed elke dag. “ ’s morgens begin ik met de krant te halen, dan ga ik met de lift naar beneden en loop ik vier à vijf etages weer omhoog. Daarna doe ik wat schop oefeningen en rek oefeningen. Als ik dat gedaan heb dan kies ik een ingewikkelde traptechniek en die ga ik oefenen. Ik doe nu bijvoorbeeld ook Tai Chi voor mijn balans.” Ook loopt Ed twee keer per week alle 25 taekwondo tuls (patronen). “Het zijn bij elkaar 1009 bewegingen die je dan maakt.”

Ed heeft een hele hoop gedaan in zijn leven. Van huis uit was hij scheepswerktuigkundige. Ook kon hij ontzettend goed schaatsen, was hij kampioen lange baan in Den Bosch, en heeft hij in 1954 heeft Ed de Elfstedentocht gereden. “Dat was wel teleurstellend want na zo’n hele tocht van 200 kilometer schaatsen kreeg ik een heel klein kruisje opgestuurd als medaille.” Daarnaast heeft hij nog gevoetbald, gehockeyd, gebasketbald en gekorfbald. “Boksen mocht niet van mijn vader want dat vond hij ordinair en te hard.” En hij is nog 20 jaar lang skileraar geweest. Naast taekwondo zit Ed nu nog vaak op de racefiets, “het sporten zit er bij mij wel in.”

Ook heeft Ed nog tips voor de jeugd van tegenwoordig, “Blijf vooral veel in beweging, zorg dat je balans goed is en blijf trainen, zoveel mogelijk trainen.”

Over de auteur

Maartje Huvenaars

Maartje Huvenaars kreeg al van jongs af aan te horen dat ze vrij kritisch was voor haar leeftijd. Ze studeert nu als tweedejaars journalistiek op de Hogeschool in Utrecht en volgt daarnaast een cursus cabaret. Hierdoor weet ze hoe ze journalistiek kan combineren met humor. Met haar cynische column over Poetin heeft ze in het eerste jaar de toon al gezet. Verder is Maartje goed in researchen en heeft ze geen moeite met samenwerken, onmisbaar dus op een redactie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *