Tuinieren voor een goed doel: “Het geeft heel veel voldoening”

Tuinieren voor een goed doel: “Het geeft heel veel voldoening”

Vrijwilligers bij Stadslandbouw Mooieweg. Foto: Site Standslandbouw Molenweg

ARNHEM – Bij Stadslandbouw Mooieweg telen vrijwilligers verse groenten voor de voedselbank. Op dit grote stuk land in Arnhem-Zuid werkt ook Letty Groenen. Letty is 62 jaar oud en werkt sinds zeven jaar bij de Stadlandbouw Mooieweg als vrijwilligster.  

-Wat doe je tijdens je werk bij de Stadslandbouw?

“Ik werk al sinds het begin hier en doe eigenlijk van alles. Ik werk op verschillende dagen en heb dus ook verschillende functies. Ik ben begonnen met het zaaien van planten maar doe ook dingen zoals oogsten, onkruid wieden en planten zetten. Daarnaast ben ik nog coördinator van de tomatenteelt. Dat seizoen is net begonnen dus nu zijn we bijvoorbeeld druk bezig met het opbinden van alle tomaten. Als laatst ben ik veel bezig met de net opgezette pluktuin.”

-Kan je wat meer vertellen over de pluktuin?

“Jazeker, samen met een collega-vrijwilliger is dit opgestart omdat er vorig jaar een stukje grond vrij kwam. Het is dus nog maar kort geleden ontstaan. We werken er nu met ongeveer vijf mensen aan en ik vind het heel erg leuk! Het is bedoeld voor zelf-oogst dagen die we organiseren en voor onze vrijwilligers, maar als er op een gegeven moment meer bloemen komen zouden we eventueel nog wat met de voedselbank kunnen organiseren.”

-Waar gaan alle groenten die jullie telen heen?

“Het belangrijkste doel van ons stuk land is het telen van verse groenten voor de voedselbank in Arnhem. Een klein deel gaat ook naar de vrijwilligers die hier bezig zijn. Oorspronkelijk was de verdeling 50/50, de helft ging naar de voedselbank en andere helft werd gebruikt voor verkoop en de werknemers. In de praktijk gaat er eigenlijk veel meer naar de voedselbank, zo’n 80%. Daar is dit tenslotte ook voor bedoeld.”

-Als iedereen op vrijwillige basis hier werkt, hoe kunnen jullie dit dan financieren?

“Echt iedereen die hier werkt is hier vrijwillig inderdaad, de mensen die het aansturen, de coördinatoren en de werknemers. De gemeente Arnhem is ons gelukkig zeer welgezind dus we krijgen een substantiële ondersteuning zodat we dit terrein kunnen huren. Ook hebben we donateurs die ons bijvoorbeeld jaarlijkse donaties geven, en daarnaast doneert de voedselbank ook nog een deel van de kosten van de zaden aan ons terug. Op die manier is het eigenlijk best prima vol te houden.”

-Waarom ben je hier komen werken?

“Ik houd heel erg van de natuur en met de tuin bezig zijn. Het allerleukste aan dit project is dat je alles samen met andere mensen kan doen, die ook net zo’n passie hebben voor het tuinieren. Je bent echt samen bezig en leert elkaar hierdoor heel goed kennen. Daarnaast hebben we vooral ook veel lol!”

-Waarom zijn dit soort organisaties voor jou van belang?

“Het principe van groen en het gebruik van verse groenten wordt hier echt nageleefd. De groentes worden op een verantwoorde en duurzame manier geteeld en hierdoor draagt dat veel bij aan het milieu. Daarnaast vind ik het heel mooi dat we onze producten geven aan de mensen van de voedselbank. Mijn werk geeft me heel veel inspiratie maar vooral ook veel voldoening.”

Over de auteur

Nomi Princen

Hoi! Mijn naam is Nomi en ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig naar mensen en hun verhalen. Ik vind het ook leuk om te schrijven over cultuur. Verder ben ik vaak creatief bezig in mijn vrije tijd of doe ik leuke dingen met mijn vrienden. Ik hoop dat jullie veel plezier hebben met mijn producties :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.