Internationale yogadag 2022 in Arnhem

Internationale yogadag 2022 in Arnhem

Foto: Pixabay

Arnhem- In 2015 hebben de Verenigde Naties 21 juni bestempeld als internationale yoga dag, ook wel bekend als wereld yoga dag. Deze dag staat in het teken van liefde, mediatie en natuurlijk yoga. Ook in Arnhem wordt de yoga-feestdag gevierd. Yoga4Everybody Arnhem organiseert 21 juni drie gratis yogalessen in park Westerveld.

Het is 22 graden en bewolkt wanneer de deelnemers zich verzamelen in park Westerveld. De matjes liggen al klaar en iedereen zoekt een plekje op. Renske heet iedereen welkom en begint met de Hatha les. Hatha yoga is een tak van yoga die vooral om oefeningen gaat. Met deze oefeningen krijg je meer beheersing over je geest en vooral over je lichaam. Hatha is een van de bekendste vormen van yoga. Elk jaar op internationale yoga dag geeft Renske gratis yogalessen. Dit doet ze vanuit haar eigen bedrijf: Yoga4Everybody. ‘Mijn bedrijf heet Yoga4Everybody omdat yoga iets is wat iedereen kan doen. Yoga is dus voor iedereen en ook voor ieder lichaam, vandaar de naam Yoga4Everybody.” Renske is in 2016 begonnen met buiten yoga lesgeven. Dit doet ze altijd in park Westerveld in Arnhem, bij de door haar gedoopte ‘yogaboom’. “Yoga betekent heel veel voor mij. Het is een stukje bewustwording van je lichaam, maar ook bewustwording van je binnenkant en van je handelen”, Vertelt Renske.

 Yoga steeds populairder
Dat ook in Arnhem de vraag naar yoga groeit is niet heel gek. Uit een onderzoek van Yoga Magazine en de Vereniging Yogadocenten Nederland bleek dat het in heel Nederland goed gaat met yoga. Uit dit onderzoek bleek dat maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders het afgelopen halfjaar yoga heeft gedaan. Dit is ongeveer 12% van de bevolking. Ook Renske merkt dat yoga steeds populairder wordt; “Ik merk vooral dat er veel meer yogascholen en yogadocenten bijkomen. Ook hebben steeds meer mensen interesse om het een keer uit te proberen”

De invloed van yoga
Rosie Scheefhals is in 2019 begonnen met yoga. “Yoga betekent veel voor mij. Ik heb een moment in mijn leven gehad waar ik bijna elke dag yoga deed. Hierdoor heb ik best een band opgebouwd met yoga. Het is voor mij echt een rust momentje voor zowel mijn hoofd als lichaam”. Uit een onderzoek van de Technische Universiteit Delft (2021) bleek ook dat yoga positieve invloed heeft op zowel de mentale als fysieke gezondheid. Hatha yoga versterkt bepaalde cognitieve vermogens als aandachtscontrole, het werkgeheugen en verwerkingssnelheid versterkt. Ook verbetert yoga je balans, kracht en flexibiliteit.

Rosie kan zich vinden in de uitkomsten van dit onderzoek “Ik denk dat yoga zeker invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Als ik bijvoorbeeld een maand lang elke dag yoga doe merk ik echt veel verschil. Ik voel dat ik bijvoorbeeld gespierder of flexibeler ben, maar ik merk ook dat ik een bepaalde rust heb en dat ik beter om kan gaan met bijvoorbeeld angstige gevoelens. Elke keer als ik yoga doe voel ik een sterkere bewustwording in mijn lichaam en in mijn geest waardoor ik heel veel dingen veel makkelijker kan loslaten”. Ook Renske kan zich hierin vinden: “Je wordt van yoga niet alleen leniger en sterker, maar je kan er ook nekklachten of andere blessures mee oplossen. Ook mentaal kan yoga je erg helpen; het geeft mensen heel veel rust. Die rust kunnen ze ook weer meenemen in hun dagelijkse leven.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.