Coming-Outdag wordt in Arnhem gevierd met de opening van de foto expositie ‘Zie je mij?’

Coming-Outdag wordt in Arnhem gevierd met de opening van de foto expositie ‘Zie je mij?’

ARNHEM- Op de jaarlijks terugkomende Coming-Outdag wordt er aandacht besteed aan ‘uit de kast komen‘. Deze dag vindt elk jaar plaats op 11 oktober en was dit jaar voor het eerst in Arnhem. Na een Pride Walk door het centrum van Arnhem was het tijd voor de opening van de foto expositie: ‘Zie je mij?’ in congrescentrum Geniet in de Weerd.

Een grote stoet mensen, gekleed in alle kleuren van de regenboog, komt aan bij het laatste punt van de wandeling. De menigte voorzien van regenboogvlaggen, fluitjes en schmink klinkt moe maar voldaan. Nu ze zijn aangekomen bij congrescentrum Geniet in de Weerd is het tijd voor deel twee van de Coming-Outdag, namelijk de opening van de Pride Foto-expositie: ‘Zie je mij?’ De zaal is versierd met vlaggetjes en slingers en een DJ zorgt voor de muziek. Er hangen in totaal 7 foto’s en er is ook een tafel met informatieve folders. Ook is deze tafel voorzien van boeken met verhalen over de LHBTIQ+ community.

Expositie

Een trotse Jennifer van Leur (projectleider van de expositie) is blij met de opkomst. ‘Ik ben erg tevreden met de opkomst, geweldig!’, aldus Van Leur. Zelf is ze opgegroeid met twee vaders en vertelt wat de expositie precies inhoudt: ‘Het zijn 7 portretten van diverse mensen die allemaal behoren tot de LHBTIQ+ community.’ Onder deze portretten zijn hun bijzondere verhalen samengevat. Bij elke foto is een QR-code geplaatst, als je deze code scant krijg je een filmpje te zien. Het filmpje vertelt de verhalen wat uitgebreider en je krijgt een kijkje in het proces van hun foto’s. Een van de vaders van Jennifer is zelf ook gefotografeerd en beide vaders zijn ook aanwezig. Haar vader kijkt met bewondering naar zijn geschoten foto. ‘Ach ze hebben mijn leeftijd weer verkeerd.’ grapt hij naar zijn kleindochter, die ook aanwezig is.

 

Belang

Iedereen is met elkaar in gesprek en staat bewonderend naar de foto’s te kijken. Na een welkomstspeech van Van Leur komt de locoburgermeester Cathelijne Bouwkamp aan het woord. Ze vertelt een emotioneel verhaal uit haar studententijd en wil hiermee het belang van Pride en de Coming-Outdag nog eens uitleggen. ‘Het is belangrijk dat mensen weten dat Pride en deze speciale dag niet alleen draaien om met een regenboogvlag te zwaaien, maar vooral om bewustwording en het besef dat nog niet iedereen zichzelf kan zijn.’ Na deze speeches ontfermt iedereen zich weer over de expositie. Achter in de zaal staat iemand van de handhaving, hij heeft ook meegelopen met de Pride Walk. Op de vraag wat Jennifer ervan vindt dat er nog steeds bescherming nodig is bij een Pride-event zegt ze: ‘Het is jammer dat het nog steeds nodig is, maar het is voor de zekerheid. In Enschede zijn er nog twee jongeren op een menigte ingereden met de fiets tijdens een Pride-event.’

Verschil

De zaal loopt aan het begin van de avond langzaam leeg. Er zijn nog een paar mensen over, waaronder Ricardo Brouwer (voorzitter van COC Midden-Gelderland). Hij vertelt over het belang van verschillende soorten Pride-Events: ‘Mensen hebben nog vaak het beeld van de botenparade in Amsterdam en de schaars geklede mensen. Maar er zijn ook kleinere misschien iets serieuzere evenementen zoals deze. Beiden zijn gewoon ontzettend belangrijk voor de acceptatie’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *