‘Rettet den Wald!’ in museum Het Valkhof

‘Rettet den Wald!’ in museum Het Valkhof

De tentoonstelling in het museum. (Foto: Nomi Princen)

NIJMEGEN – De nieuwe tentoonstelling ‘Rettet den Wald!’ (uit het Duits vertaald: Red het bos!) is sinds 18 september tot en met 5 december 2021 te zien in het Valkhof museum te Nijmegen. Het doel van de tentoonstelling is om te laten zien dat ook de kunstwereld zich inzet voor het bos en klimaat. De curator Anne Berk vindt dat de tentoonstelling de rouw, verbinding met, documentatie over en de actie voor het bos goed weergeeft.

https://soundcloud.com/user934035872/interview-met-anne-berk-mixdown/s-8eWkTtsPRBF?si=4cef8e4d6b40478bb588810f27e74f94&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Luister hier het interview met Anne Berk, door Nomi Princen.

De tentoonstelling is gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld en Nederland zelf. ‘De klimaatcrisis is een sluipmoordenaar’, vertelt curator Anne Berk. De tentoonstelling vraagt aandacht voor de verdwijning en kapping van bossen en natuurgebieden over de hele wereld. ‘De mens heeft lange tijd de regie gehad over de natuur, nu is het tijd dat wij ons gaan beseffen dat ook de mens onderdeel is van de natuur’, vertelt Berk.

De voorbereidingen van de tentoonstelling hebben een aantal jaren geduurd. Een van de stukken te zien in het Valkhof is ‘100.000 bomen en een bos van draad’ van de Nederlandse kunstenares Sara Vrugt. Een jaar lang hebben meer dan duizend mensen hier aan gewerkt, het is een reusachtig geborduurd doek met zaadjes van bomen erin verwerkt. In 2024 wordt het doek in de grond gestopt bij museum Belvédère te Heerenveen. Het doek zal vergaan en daaruit voort komt een bos.

Over de auteur

Floris Wijlacker

Hey, ik ben Floris en houd ervan om de verhalen van anderen mensen te horen. Ik ben geïnteresseerd in cultuur, geschiedenis, politiek en de rechtspraak. Ik hoop jullie als lezer te amuseren met mijn stukjes ;) !

1 reactie

  1. Eliza Kroon

    meesterwerk. stream loco itzy

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *