APN fabriek in Nijmegen zorgt nog steeds voor overlast onder bewoners

APN fabriek in Nijmegen zorgt nog steeds voor overlast onder bewoners

De APN fabriek te Nijmegen. Foto: Floris Wijlacker

NIJMEGEN – Lopend door de Nijmeegse wijk Hees zie je overal huizen met dezelfde witte poster op het raam geplakt. ‘Deze stinkfabriek maakt onze buurt doodziek’ staat erop. Het gaat over de asfaltcentrale APN die aan het randje van de wijk staat. Uit de laatste metingen is gebleken dat de fabriek zeventien keer zoveel schadelijke stoffen uitstoot dan toegestaan is volgens de norm. Daarnaast geeft het bedrijf een vervelende stankgeur voor de omliggende bewoners.

Het probleem is echter niet nieuw. De fabriek staat er dan al lang, maar nog nooit was de overschrijding van schadelijke stoffen zo hoog. Bewoners zijn er klaar mee. Ze zijn geschokt en voelen zich ongehoord. De gemeenteraad deed namelijk lange tijd niks aan dit probleem. Ook was de communicatie met de gemeente slecht, vertelt bewoner David Coster: ‘het maakt mij ontzettend boos dat wij dit nieuws via een omweg te horen moesten krijgen, ik neem dit de gemeente dan ook zeer kwalijk’. Gelukkig heeft de gemeenteraad door dat het niet langer meer zo kan. Ze komen daarom in actie en pleiten, samen met de bewoners van de wijk, dat de fabriek gaat sluiten.

Helaas wilde de fabriek ons niet te woord staan, maar in een artikel van De Gelderlander wordt vermeldt dat het bedrijf APN vindt dat alle gebruikte materialen gewoon aan de voorschriften zouden voldoen. Ook zou de kankerverwekkende stof PAK niet teveel uitgestoten worden via de luchtpijpen.

Toch zijn er ook bewoners die zich niet kunnen vinden in de opheffing over de fabriek. Een bewoonster uit de buurt vertelt ons dat ze bijna nooit last heeft van de stank, en bang voor de kankerverwekkende stoffen is ze al helemaal niet. ‘Ik woon hier nu al zo lang, maar heb nog nooit ergens wat van gemerkt. Het maakt mij niet zoveel uit wat ze hier allemaal doen.’

Beluister het audio-interview van Floris Wijlacker hieronder:

https://soundcloud.com/user-41410935/uitstoot-fabriek?si=8ee2ca4dfeef46fa8a2a6f82937f8a2c&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Nomi Princen

Hoi! Mijn naam is Nomi en ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig naar mensen en hun verhalen. Ik vind het ook leuk om te schrijven over cultuur. Verder ben ik vaak creatief bezig in mijn vrije tijd of doe ik leuke dingen met mijn vrienden. Ik hoop dat jullie veel plezier hebben met mijn producties :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.