Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Windturbines gepland in cultuurhistorisch gebied

Windturbines gepland in cultuurhistorisch gebied

Landgoed Vollenhoven. Bron: Noa Menheere

DE BILT – Landgoed Vollenhoven is één van de landschappen waar mogelijk één of meerdere windturbines in de omgeving komen te staan. Op 12 september en 17 september zijn er commissievergaderingen geweest vanuit de gemeente. Hieruit blijkt dat er nog veel onduidelijkheid is voor omwonenden. De locatie lijkt niet de optimale plek voor de windturbines.

Het plan van de gemeente is om één of meerder windturbines te bouwen tussen de cultuurhistorische gebieden Landgoed Vollenhoven, Landgoed Beerschoten en Landgoed Oostbroek. Naast het uitzicht dat belemmerd wordt komen er nog meer nadelen bij kijken. De trillingen en het geluid van de turbines zullen tot last zijn voor omwonenden. ‘Iedereen die hier werkt, woont, verblijft of geniet zal altijd het ‘genot’ van een windturbine erbij krijgen’, zegt Sebastiaan Haasnoot, bewoner en erfgoed adviseur van Landgoed Vollenhoven.

Ondanks dat er commissievergaderingen zijn geweest, is er nog veel onduidelijkheid. ‘Er is vrijwel geen participatie met ons of met de omgeving’, zegt Haasnoot. Zo blijkt uit de commissievergadering dat het UMC Utrecht niet goed geïnformeerd is over aanpassing van de vliegroutes, als gevolg van de windturbines. ‘De vliegroutes zijn van essentieel belang voor het verlenen van levensreddende zorg in onze regio’, zegt het UMC Utrecht.

Het is lastig voor omwonenden zich ertegen te verzetten. De gemeente moet namelijk eerst een besluit nemen. ‘Vanuit het eigendom en de omgeving is iedereen erop tegen’, zegt Haasnoot. Omwonenden willen dat de cultuurhistorie van Landgoed Vollenhoven en de omgeving behouden wordt. ‘Het is goed dat er wordt nagedacht over het omgaan met energie, ik denk alleen niet dat de plaatsing van de turbines hier in De Bilt de juiste plek is’, zegt Haasnoot.

Beluister hier het interview met Sebastiaan Haasnoot, bewoner en erfgoed adviseur van Landgoed Vollenhoven. In het interview vertelt Haasnoot over het effect van de windmolens voor Landgoed Vollenhoven en de omgeving, afgenomen door Luka Gorter.

Over de auteur

Noa Menheere

Noa Menheere is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze is geboren op 14 februari 2007 in Westkapelle, Zeeland. Nu woont ze voor haar studie op kamers in Utrecht. Haar grote droom is om later als verslaggever bij de Formule 1 te werken. Andere interesse gebieden van Noa zijn politiek en cultuur. Hier wil ze zich in verdiepen en meer over leren tijdens haar studie. Ze kijkt er naar uit om deze studie te volgen en is gemotiveerd om haar doelen te bereiken.