One Love aanvoerdersband niet toegestaan op het WK

Foto: Jernej Furman/Flickr

De FIFA maakte afgelopen week bekend dat aanvoerders niet met de One Love aanvoerdersband mogen spelen op het WK. Spelers zouden de band willen dragen om een statement te maken. De band staat onder andere voor de LHBTIQ+ gemeenschap die niet heel hartelijk ontvangen wordt in Qatar. Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankensteinfoundation, vindt dat de druk niet bij de spelers moet liggen.

Veld af
De John Blankensteinfoundation zet zich in voor de LHBTIQ+ gemeenschap in verschillende sporten, maar vooral in het voetbal. Het dragen van de veelbesproken aanvoerdersband staat voor het bestrijden van allerlei soorten van discriminatie. Bij homofobe spreekkoren in voetbalstadions gaat men er vaak vanuit dat er geen homoseksuele voetballers op het veld staan. Bij racistische spreekkoren in het voetbal kunnen spelers weleens van het veld lopen. Dit was onder andere aanleiding voor de One Love band. “Die homoseksuele voetballer kan niet van het veld aflopen. Dan verraad hij zijn geheim”, vertelt Karin Blankenstein.

Spelers niet verantwoordelijk
Blankenstein neemt het de spelers niet kwalijk dat er geen band gedragen wordt. Het WK winnen staat volgens haar wel voorop. “Je moet de verantwoording niet bij die aanvoerders leggen, maar juist bij de bonden.” Je kan het volgens haar een voetballer niet aandoen om met een gele kaart te gaan spelen. “Ik begrijp het, want dan moet je toch een wedstrijd spelen met de handrem erop.” De enige manier om hier tegenin te gaan ligt volgens Blankenstein bij de bonden. Zij moeten gezamenlijk optrekken en uitspreken dat ze dit nooit meer accepteren.

Details
Het mooie zit hem volgens Blankenstein in de kleine dingen. Een Britse journaliste die de band draagt in het stadion, secretaris-generaal van de KNVB, Gijs de Jong, die bij een event in Qatar het One Love speldje draagt. “Ik vind het wel tof dat je dat doet. Dan laat je toch op een hele subtiele manier zien: Je kan die band verbieden, maar je houdt mij niet tegen.”

In onderstaande reportage legt Karin Blankenstein uit wat de band inhoudt en vertelt Tijn van Donk wat hij van de situatie vindt.