Nederland tegenover de rest van de wereld

Wanneer je naar de Olympische Spelen kijkt kan je bijna niet om de medaillespiegel heen. De medaillespiegel, een ranglijst van behaalde medailles per land, is een van de manieren om het succes van een land te meten.

Vanwege de grote verschillen in het aantal inwoners per land is het voor een ‘kikkerlandje’ als Nederland niet te doen om bovenaan de medaillespiegel te eindigen. Neem bijvoorbeeld Amerika, met ruim vijf keer zo veel inwoners is het meer dan logisch dat zij meer atleten kunnen afvaardigen voor verschillende sporten en dus meer medailles halen. Nederland doet aan te weinig sporten mee en heeft simpelweg te weinig sporters die zich kwalificeren om het op te nemen tegen bijvoorbeeld Amerika, China en Japan. Als we de landen van de huidige top 10 van de medaillespiegel erbij pakken zien we dat Amerika, China en Japan de lijst aanvoeren, dit zijn ook de landen die veruit de meeste inwoners hebben.

Top 10 medaillespiegel.

 LandAantal goudAantal zilverAantal bronsTotaal
1Amerika404442126
2China40272491
3Japan20121345
4Australië18191653
5Frankrijk16262264
6Nederland1571234
7Groot-Brittannië14222965
8Zuid-Korea1391032
9Italië12131540
10Duitsland1213833
Bij een medaillespiegel wordt er niet gekeken naar het totaal aantal medailles, maar kijk je eerst naar het aantal gouden, dan het aantal zilveren en tot slot het aantal bronzen medailles.

Je zou dus kunnen kijken naar het aantal medailles per inwoners (aantal medailles/aantal inwoners), maar ook dat is niet helemaal eerlijk. Het aantal medailles per inwoner maakt het nog steeds niet helemaal eerlijk om te vergelijken. Landen als China en USA komen dan ver onderaan te staan door grote groepen inwoners. Kijk naar een land als Zweden, die (even voor het gemak naar beneden afgerond) 10 miljoen inwoners heeft. Als Zweden één gouden medaille haalt, zou een land als China, met 1425 miljoen inwoners, dus 142 gouden medailles moeten halen om überhaupt gelijk te spelen. Ook dat is dus niet de oplossing. Met de huidige top tien van de medaillespiegel stijgt Nederland in plaats van de zesde plaats plotseling naar plek twee in de medaillespiegel over het aantal medailles per miljoen inwoners.

 LandAantal medailles per miljoen inwoners
1Australië2,04
2Nederland1,89
3Groot-Brittannië0,97
4Frankrijk0,94
5Italië0,69
6Zuid-Korea0,63
7Duitsland0,40
8Amerika0,38
9Japan0,36
10China0,06
Landen uit de top 10 van de officiële medaillespiegel, maar dan berekend naar aantal medailles per miljoen inwoners.

Maar wat is dan wel de beste manier om goed te kunnen kijken naar een medaillespiegel?
Onderzoekers Robert C. Duncan en Andrew Parece hebben een nieuwe methode geformuleerd en voorgesteld om landenranglijsten te bepalen voor eerdere, huidige en toekomstige Olympische Spelen: Population-adjusted probability ranking.

‘Het Duncan-Parece-model rangschikt landen op basis van hoe onwaarschijnlijk hun medailletellingen zijn, ervan uitgaande dat alle medaillewinnende landen een gelijke neiging per hoofd van de bevolking hebben om medailles te winnen.’ Zegt journalist Peter Coy in de New York Times

In tegenstelling tot eenvoudige medailletellingen, die altijd worden aangevoerd door de landen met de grootste bevolking, of Olympische medailles per hoofd van de bevolking, die steevast worden aangevoerd door de medaillewinnaars met de kleinste bevolking, benadrukt waarschijnlijkheidsrangschikking de beste presteerders in het brede scala van nationale bevolkingen. Dit systeem doet dit door te rangschikken volgens de waarschijnlijkheidsindex U, die een eenvoudige betekenis heeft: U meet de onwaarschijnlijkheid dat een land met een bepaalde bevolking evenveel medailles zou winnen als het heeft, of meer medailles, als alle mensen in concurrerende landen wereldwijd dezelfde medaille winnende capaciteiten hadden.

Population-adjusted probability ranking – Robert C. Duncan en Andrew Parece
Nieuwsgierig geworden? Voor meer informatie klikt u hier