Explainer video: de rechten van donorkinderen – werkt de donorgegevens wet om de rechten te beschermen?

Explainer video: de rechten van donorkinderen – werkt de donorgegevens wet om de rechten te beschermen?

Afbeelding van ParallelVision via Pixabay

Donorkinderen hebben allemaal rechten. Deze verschillen door de jaren heen. Wat zijn de rechten van donorkinderen en zijn die voor alle donorkinderen hetzelfde? Een explainer video door journalist in opleiding Joëlle de Boer. Zij is zelf ook een donorkind en strijd als activist voor betere rechten voor donorkinderen door met verschillende mensen van uit de industrie te spreken en haar kennis rondom dit onderwerp te delen.

Woordenlijst:
A(anonieme)-donor: Een donor die besloten heeft om compleet anoniem te willen blijven toen hij/zij doneerde.
B(bekende)-donor: Een donor die besloten heeft om bekend te willen worden als het donorkind dat wil als het 16 of ouder is. In het buitenland wordt dit 0ok wel ID-release donor genoemd.
Donorpaspoort: Een document met sociale en fysieke gegevens van de donor.
Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (SDKB): De stichting die alle donorgegevens beheerd en bewaard en donorkinderen met donoren in contact brengt.
Overgangsregeling: In het jaar 2oo4 werd de wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (WDKB) in werking gebracht. Sommige klinieken contacteerde hun donors om aan te geven dat ze volgens de wet mochten overstappen van een a naar een b donor. Dit is ook in een aantal gevallen gebeurd. Maar er zijn ook donoren geweest die van b naar a donor zijn overgestapt. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is onbekend maar er zijn een aantal gevallen bekend waar dit gebeurd. Waaronder bij de situatie van Maria.

Resultaten uit het onderzoek (Graphics uit explainer video)
In figuur 1 zie je dat er een bijna alle 10 jaar stijging heeft en geen grote dalingen aan het aantal inseminaties met donor materiaal. Behalve in het jaar 2019. Dit komt waarschijnlijk doordat corona door de lockdown en doordat vrouwen niet meer geïnsemineerd mochten worden in het ziekenhuis  in het begin. Dit omdat de ziekenhuizen toen ook nog ontwettend waren van wat wel en niet zal mogen doorgaan.

Figuur 1: het aantal geregistreerde behandelingen met donor materiaal in de afgelopen 10 jaar (in kliniek verband) Bron: Jaarverslag stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting 2019.

Figuur 2: resultaten van het onderzoek naar het in contact willen komen met de donor/ biologische vader die gedaan is in de facebookgroep van stichting donorkind. Van de 103 stemmen waren er 93 die er in contact wilde komen, 9 die het niet wisten en 3 die geen contact wensen met hun donor/ biologische vader.

Extra graphic

Figuur 3: De status waarop een donor vandaag de dag in verschillende landen in Europa mag doneren.

Over de auteur

Joëlle de Boer

Joëlle de Boer (2000 in Hoofddorp. Ze schrijft over haar leven als donorkind op haar blog Missing Side - Kid of E19 sinds september 2016. Ze is begonnen aan haar opleiding journalistiek aan de hogeschool Utrecht om zo zichzelf te kunnen ontwikkelen en om haar dromen te volgen. Ze houd er van om te schrijven en nieuws te maken over maatschappelijke onderwerpen zoals de samenleving. Persoonlijke verhalen van mensen. Kunst en cultuur en politiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *