Belcirkel in gemeente Velsen keert terug

Belcirkel in gemeente Velsen keert terug

“De lijn is bedoeld voor ouderen en mensen die weinig sociale contacten hebben ..’’ - Daniëlle van Delft van het buurthuis de Brulboei SWV © Sam van Opbergen

VELSEN- De belcirkel keert in maart in de gemeente Velsen terug. Stichting Welzijn Velsen is bezig met het maken van een telefoonnetwerk waarin voornamelijk ouderen gebeld worden. Hiermee kunnen ze laten weten dat alles goed met ze gaat. Naar aanleiding van de corona-maatregelen is hier meer behoefte aan. 

De lijn is bedoeld voor ouderen en mensen die weinig sociale contacten hebben en dus elke ochtend om negen uur kunnen melden dat de nacht goed is verlopen. Zo is de lijn niet alleen fijn voor alleenstaande ouderen die zo een gesprek hebben, maar werkt de lijn ook als een soort check dat mensen niet plots zijn gevallen of overleden,” zegt Daniëlle van Delft van het buurthuis de Brulboei SWV. 

Om de belcirkel in goede banen te leiden is Stichting Welzijn Velsen bezig met het werven van vrijwilligers. Wanneer er genoeg vrijwilligers zijn, kan de belcirkel van start gaan. Daniëlle van Delft laat weten dat ze nu nog bezig zijn met alles opzetten, en dat ze ergens tussen half februari en begin maart kunnen beginnen. 

De belcirkel werkt als volgt: elke ochtend vanaf half negen belt de eerste vrijwilliger een persoon die van de belcirkel gebruikt maakt. Deze persoon belt de volgende deelnemer van cirkel, enzovoort. Neemt een persoon niet op, komen de vrijwilligers in actie. Die proberen dan de naasten van deze persoon te bereiken, bijvoorbeeld buren of familie. Lukt dit niet, of krijgen de naasten ook geen contact met de desbetreffende persoon, wordt de politie ingeschakeld. Daniëlle meldt dat voorheen dit proces eigenlijk altijd goed is gegaan, en verwacht dat dit in de toekomst ook zo zal blijven. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *