Statiegeld op blik: Minder zwerfafval?

Statiegeld op blik: Minder zwerfafval?

Tijdens je wandeling kom je van alles tegen; vallende Herfstbladeren, een net iets te grote plas om doorheen te lopen, en blikjes energydrank op elke hoek van de Utrechtse straten. Daar komt als het goed is een einde aan want er komt statiegeld op blik. En als er iets is dat ons Nederlanders binnen de lijntjes laat lopen, dan is dat wel een geld beloning. Zo hoopt Stientje Veldhuizen, Staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat.  

 

Jaarlijks belanden er 150 miljoen blikjes op straat. Staatssecretaris van Veldhuizen heeft in 2017 aangegeven dat in 2021 het aantal zwerfaluminium met 70% moet zijn afgenomen. Als dit niet behaald zou worden zou er statiegeld op de blikjes komenmeldt rijksoverheid.nl. Omdat het aantal blikjes op straat met 21% is toegenomen is de invoering onvermijdelijk geworden.  

 Vanaf 31 december 2022 komt er een beloning van 15 cent op het inleveren van eenmalig te gebruiken blikjes. Dit zou wel de gewenste afname van 70% moeten verwezenlijken. Omdat dezelfde procedure al is uitgevoerd bij plastic flessen is er groot vertrouwen dat deze invoering ook het aantal blik op straat sterk moet laten afnemenDe eerste resultaten zouden aan het eind van het jaar 2023 zichtbaar moeten zijn.   

 Chef opinie bij de Volkskrant en vrije tijds afvalraper Sander van Walsum is erg blij met de invoering van het statiegeld. Hij gaat wekelijks met zijn vuilniszak en prikker langs de parken om voornamelijk blikjes energydrank op te ruimen. ‘Zwerfafval is voor mij altijd een doorn in het oog geweest. Ik ben heel benieuwd of ik in 2023 niet meer de straat op hoef voor dit wekelijkse maatschappelijke klusje.’  

Over de auteur

Hugo van Walsum

Muziek en sport liefhebber. grote interesse in mens en natuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *