Zijn de steunpakketten voldoende voor ondernemers?  

Zijn de steunpakketten voldoende voor ondernemers?  

Veel ondernemers zijn de dupe van de huidige lockdown en het water komt tot de lippen; horeca is dicht, er kan niet fysiek gewinkeld worden en theaters en bioscopen zijn dicht.  

Tijdens de persconferentie van 2 februari 2021 heeft premier Rutte aangekondigd dat de huidige lockdown verlengd wordt tot ten minste 2 maart. De aanleiding is de onvermijdelijke derde golf die wordt veroorzaakt door de Britse variant en zich razendsnel verspreidt. Premier Rutte kondigde wel aan dat winkels vanaf 10 februari weer open mogen voor afhaal. Maar gaat dit helpen voor de ondernemers? 

Astrid Oadisheigenaresse van kledingwinkel DK-studio gevestigd in Nieuw-Vennep, vertelde dat zij het financieel nog maximaal twee maanden kan volhouden terwijl haar winkel gesloten is. “Mijn man en ik hebben ons spaargeld al opgemaakt, ondertussen moet je nog belasting betalen dus lopen de schulden hard op.”  

Naast dat kledingwinkels weinig steun krijgen van het kabinet hebben zij ook nog een ander groot probleem: hoe kom je van onverkochte voorraad af, denk aan de kerstcollectie. Het kabinet heeft hiervoor een minimale vergoeding. Een winkel met 120.000 euro kwartaalomzet en 55 procent omzetverlies, ontvangt een steun van ongeveer 2.100 euro. Dit betreft een opslag boven op de vastenlastenvergoeding, je moet dus eerst 30 procent omzetverlies hebben om een vergoeding te krijgen. Helaas is deze vergoeding niet genoeg om van te leven. De ondernemersvereniging Haarlemmermeer Zuid meldt dat ook zij vaak te horen krijgen dat de steun die kledingwinkels krijgen niet genoeg is en hun reserves moeten gebruiken. “Het water komt tot hun lippen en er moet verandering komen.”  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *