Raad Haarlem wil actie tegen anti-abortus protesten

Raad Haarlem wil actie tegen anti-abortus protesten

De Haarlemse gemeenteraad wil dat burgemeester Jos Wienen strengere maatregelen neemt tegen demonstranten bij abortuskliniek Bloemenhove. Een motie hierover, die in december werd aangenomen, heeft de burgemeester nog steeds niet uitgevoerd.  De raad roept Wienen op het matje tijdens een extra raadsvergadering op 17 februari.

De anti-abortusdemonstraties, georganiseerd door Duitse Stichting Donum Domini, zorgen regelmatig voor ophef. Ook binnen de gemeenteraad. De kliniek ligt precies op de grens van Heemstede en Haarlem. Het gebouw heeft twee ingangen, een op Heemsteedse en een op Haarlemse grond. Inmiddels is met goedkeuring van de rechter aan de Heemsteedse kant een extra bufferzone van 25, in plaats van de reguliere tien meter aangewezen. Hierdoor komen demonstranten op meer afstand van de kliniek te staan. Juridisch kan dit omdat de rechter in vergelijkbare gevallen gemeenten heeft toegestaan lokaal het demonstratierecht te beperken.

Haarlemse burgemeester Jos Wienen heeft echter zelf gekozen voor een “meer adequate maatregel” dan een bufferzone. Hij heeft bij de Haarlemse ingang demonstratievakken aangewezen, laat zijn woordvoerster Daphne Sijmonsbergen weten. “Een bufferzone lost het probleem van volgen en herhaaldelijk aanspreken niet op.”

Ook voor de leiding van de kliniek zijn de protesten een doorn in het oog. Directeur Rob Benschop van Bloemenhove beschuldigde bij de regionale zender NH Nieuws demonstranten onlangs van intimidatie. Diverse cliënten zouden hierover hebben geklaagd bij de directie. Benschop wil dat de huidige manier van demonstreren waarbij vrouwen op straat worden aangesproken stopt. Wat hem betreft volgt de gemeente Haarlem het beleid van buurgemeente Heemstede.

De Nederlandse Pro-Life stichting Stirezo blijft anti-abortus protesten bij kliniek Bloemenhove steunen. Woordvoerder Hugo Bos spreekt tegen dat demonstranten zwangere vrouwen lastigvallen: “Wij zien het als onze missie de stem te zijn voor ongeboren kinderen. Het enige wat wij zeggen is kies voor je kindje en wij willen je daarbij helpen. Ik zie niet hoe dat intimiderend is.”

Mocht Haarlem ook besluiten tot een bufferzone, dan zal de stichting zich met juridische middelen verzetten en samen met Donum Domini proberen het demonstratierecht af te dwingen in een al lopende procedure bij het Europese Hof. Bos denkt goede kans te maken bij de hogere rechter: “Het gaat totaal tegen de Nederlandse Grondwet in.”

De gemeenteraad Haarlem komt 17 februari bijeen om over de kwestie te discussiëren. Wanneer het Europese hof de zaak behandelt, is nog onbekend.

Over de auteur

Anna Bartlema

(She/her) Een uitbundig platen verzamelaar met een liefde voor de 80s.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *