Telefoon dierenambulance roodgloeiend tijdens winterweer

Telefoon dierenambulance roodgloeiend tijdens winterweer

De onderkoelde buizerd, Dierenambulance Haarlem en een opgevangen snip

HAARLEM/AMSTERDAM – Bijna honderd telefoontjes op een ochtend. Meldingen van verzwakte vogels, maar ook over zoekgeraakte huisdieren. Dierenambulances in de regio’s Amsterdam en Haarlem hebben het er maar druk mee. Kou raakt ook de dierenwereld.

Door de stevige vorst van deze week raken dieren sneller in problemen en wordt er veel gebeld voor hulp. Dierenhulpdiensten zijn constant onderweg en de telefoon rinkelt maar door. Dierenambulance Amsterdam kreeg deze week op één ochtend negentig meldingen via de telefoon. Onder de getroffen vogels zijn vooral veel snippen, vertelt vrijwilligster Anne, die de centrale bemant en ook zelf regelmatig op de ambulance zit.

Een serieuze toename van het aantal meldingen van snippen en andere vogels in nood, merken ook de collega’s in Haarlem. Er zijn veel meldingen over vogels die vastzitten op het ijs, terwijl het vaak loos alarm blijkt. “Vogels trekken hun poten in op het ijs maar na een half uur vliegen ze meestal op eigen kracht weg. Niks aan de hand, maar dan lijkt het alsof zo’n vogel vastzit. Wij vragen bellers daarom eerst een takje te gooien, of een klein steentje. Vliegt-ie niet weg, dan komen wij in actie”, aldus voorzitter dierenambulance Haarlem, Jaap Wilting.

Regelmatig is er wel degelijk iets aan de hand, zoals de onderkoelde buizerd die binnen werd gebracht.  Niet alleen roofvogels, ook trek- en tuinvogels kunnen in vorstperiodes moeilijker aan voedsel komen. Omdat er een pak sneeuw ligt, de grond keihard is en plassen en sloten bevroren zijn. Voorzitter Wilting: “Ik kan het niet genoeg benadrukken. We moeten de vogels voeren. Voeren, voeren en nog eens voeren. Dat is echt het allerbelangrijkste.”

Niet alleen wilde dieren hebben last van de kou. Ook huisdieren lopen een groter risico: “Door de sneeuw verliezen katten hun geur en raken gedesoriënteerd. Ze zijn de weg naar huis kwijt, raken in paniek en steken opeens de weg over”, vertelt Jaap. Gelukkig worden baas en dier meestal snel herenigd. Gechipte katten brengt Jaap veilig met de ambulance naar huis.

Katten zullen niet snel door de kou overlijden, want ze zoeken ’s nachts vaak zelf een warm plekje. Bijvoorbeeld onder de warme motorkap van een auto. Niet zonder risico. “Ik zeg tegen automobilisten: voordat je de auto start, geef altijd eerst een paar klappen op de motorkap. De ellende is niet te overzien als er nog een poes onder zit. Zo’n beest raakt vermorzeld. Ik heb daar foto’s van, dat wil je niet zien.” Tip van Jaap: houd je kat in deze periode zoveel mogelijk binnen.

Over de auteur

Anna Bartlema

(She/her) Een uitbundig platen verzamelaar met een liefde voor de 80s.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *