Duinbezoekers verstoren de natuur

Duinbezoekers verstoren de natuur

NOORDWIJK- Duinbezoekers lijken zich sinds afgelopen december niet meer aan de toegangsregels van de duinen te houden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de natuur. Wegens de Corona crisis is er een stijging in het aantal mensen dat gaat wandelen in de duinen. Dit zou op zich geen enkel probleem moeten zijn, mits de mensen zich aan de toegangsregels houden. Belangrijk is dus dat men op de paden blijft en geen afval of dergelijke achterlaat, aldus Marc Janssen van stichting Duinbehoud.

Eén van de gevolgen is nu al zichtbaar, veel reeën en herten verschuilen zich in de bossen, dit kan gevolgen hebben voor hun gezondheid. Maar stichting Duinbehoud maakt zich vooral zorgen over het broedseizoen wat begin maart van start gaat. Wanneer de toegangsregels niet gehanteerd worden, wordt het broedseizoen verstoord. Zo kunnen vogels geen plekje vinden om een nest te bouwen, of zullen ze vaak van het nest afvliegen wanneer zij schrikken, zo komen de eieren niet uit. Mochten de eieren wel uitkomen, dan kunnen er problemen ontstaan met betrekking tot het voederen van de babyvogels.

Jansen laat weten dat het zeker mogelijk is om met grote aantallen mensen in de duinen te verkeren, maar dan moeten de regels wel gewaarborgd worden.  “Dit vertaalt zich in dat men op de paden blijft, en geen afval of dergelijke achterlaat”, aldus Marc Janssen van stichting Duinbehoud.

Vorig jaar, rond april en mei, was er al een stijging in het aantal bezoekers van de duinen. Echter leken mensen zich toen beter aan de regels te houden. Waarom dit nu anders is blijft tot dusver onduidelijk.

Er zijn vanuit de stichting al extra maatregelen genomen. Zo hebben een aantal beheerders een groot spandoek opgehangen ter attentie van de maatregelen. Binnenkort zal er verder vergaderd worden over hoe nu verder.

Yara van Herwijnen

Bron: Marc Janssen

Stichting Duinbehoud

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *