Alternatieve Aswoensdag trekt minder bezoekers dan normaal

Alternatieve Aswoensdag trekt minder bezoekers dan normaal

St. Josephkerk in Haarlem Centrum Bron: Sam van Opbergen

HAARLEM- De mis in de St. Josephkerk in Haarlem afgelopen Aswoensdag trok ongeveer dertig bezoekers. Vanwege corona trok de dienst minder mensen dan andere jaren.

Normaal krijgt men op Aswoensdag een askruisje op het voorhoofd getekend door de priester. Omdat hij daarbij het voorhoofd moet aanraken, werd er dit jaar alleen as gestrooid op het achterhoofd. De meeste bezoekers droegen hierbij ook een mondkapje, en daarbij werd er tijdens de hele mis niet gezongen. Ook diende de priester deze keer de hostie niet uit directe handen toe in de mond, maar ontvingen de bezoekers het in eigen handen. Hiervoor trachtte men ook hun handen te desinfecteren.  

De mis begon met een lezing uit de Profeet Joël. 2,12-18. Hierna vond een tussenzang plaats, waarbij de voorganger als enige de teksten oplas, en de kerkgangers alleen het refrein oplazen. De tweede lezing was een passage uit de tweede brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Korinthe 5,20-6,2. Hierna werd het as opgelegd. Het slotlied ‘Ga mee met ons’ werd alleen opgelezen, en dus niet gezongen. 

Aswoensdag is de Katholieke traditie die altijd veertig dagen voor Paaszaterdag plaatsvindt. De dag staat in teken van boetedoening, en er wordt tot en met Pasen maar één grote maaltijd per dag genuttigd.  

Om een dienst bij te wonen in coronatijd moet men zich van tevoren inschrijven via internet. De diensten worden weinig bezocht deze tijd omdat er een maximum aantal mensen in de kerk aanwezig mag zijn. Tijdens de mis zitten mensen verspreid op de banken om zo de anderhalve meter te bewaren.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *