Afwachten op de avondklok beslissing

Afwachten op de avondklok beslissing

UTRECHT – Een bericht van De Telegraaf “Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven”, gepubliceerd op 15 februari, bracht verwarring in Nederland. Vervolgens ging ons kabinet in hoger beroep, dit riep veel vragen bij mensen op of de avondklok helpt tegen verdere verspreiding van het corona virus.

Net als de rest van Nederland, wacht Utrecht ook rustig af op de uiteindelijke beslissing. Maar de vraag of zo’n avondklok dan daadwerkelijk helpt is een groot onderwerp onder de inwoners. “Mensen hebben minder directe contacten met elkaar. Daarmee zal de avondklok zeker iets bijdragen, maar ook voor ons is het de vraag hoeveel het nu precies helpt,” vertelt Maarten Koning van partij D66 in Utrecht mij.

Het kabinet is in hoger beroep gegaan tegen de uitkomst van het gerechtshof. “Het kabinet heeft snel gehandeld om het alsnog te onderbouwen en daarbij de Tweede Kamer te betrekken,” vermeldt Koning na het horen van het nieuws. Als het aan de Tweede Kamer ligt zal de avondklok nog wel actief blijven. Als hun debat over is gaan ze er meteen mee naar de Eerste Kamer in de hoop dat de avondklok daar ook goedgekeurd wordt. Nogmaals Koning, “dat de avondklok moest blijven is een afweging voor de Tweede Kamer. We zien dat de epidemie goed moet worden bestreden om te voorkomen dat het virus weer harder om zich heen grijpt. Tegelijkertijd zien we dat Utrechters, waaronder studenten en ondernemers, het heel zwaar hebben door de gevolgen van alle maatregelen.” Dat de overheid de verspreiding van de Britse corona variant op deze manier wil verminderen is al vaker genoemd, maar ook een argument wat gebruikt wordt voor de avondklok.

Wat de keuze van het gerechtshof voor D66 betekende was duidelijk, “die uitspraak heeft onderschreven dat het instellen van de avondklok niet voldoende juridisch was onderbouwd. Dat is iets waarover D66-Kamerlid Maarten Groothuizen ook al waarschuwde tijdens het debat enkele weken geleden, toen de avondklok werd voorbereid.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *