De eerste kinderpersconferentie over corona

De eerste kinderpersconferentie over corona

Foto door August de Richelieu via Pexels

De eerste persconferentie over corona speciaal voor kinderen plaats vond afgelopen week plaats. Georganiseerd door het NOS Jeugdjournaal, geven demissionaire ministers Rutte en De Jonge antwoord op zoveel mogelijk vragen over het virus en de maatregelen, gesteld door de kinderen.

Presentatoren Joris Marseille en Milou Stoop van het Jeugdjournaal leiden de conferentie. Rutte en De Jonge staan op hun vaste positie en in de perszaal zitten dit keer geen journalisten maar acht kinderen. Ook gebarentolk Irma sluis is aanwezig.

Rutte neemt als eerste het woord. “Wat fijn om rechtstreeks met jullie te kunnen praten in deze persconferentie speciaal voor kinderen. En ik vind dat belangrijk, omdat ik me realiseer dat het coronavirus ook jullie leven volledig op de kop heeft gezet.” Hij bedankt de kinderen voor het volhouden waarna Marseille over gaat op de vragen.

Vooraf konden kinderen vanuit het hele land vragen insturen. Volgens Marseille zijn er meer dan tienduizend binnengekomen. Het programma wordt afgewisseld door Marseille die de ingezonden vragen stelt en Stoop die met de microfoon de kinderen in de zaal aan het woord laat.

De vraag wanneer alles weer normaal wordt leeft vooral bij de kinderen. Ze vragen zich ook af waarom kinderen uit groepen zeven en acht mondkapjes moeten dragen op school, of dat de eindtoets door gaat en wat er wordt gedaan aan de opgelopen achterstand. Sommigen hebben het idee dat er eerst aan volwassenen wordt gedacht en dan pas aan de kinderen. Rutte en de Jonge proberen steeds duidelijk en een voor de kinderen begrijpelijk antwoord te formuleren.

In tegenstelling tot normale persconferenties stellen de kinderen ook persoonlijkere vragen. Ze zijn benieuwd hoe Rutte zijn verjaardag vierde of dat hij en De Jonge nieuwe hobby’s hebben ontdekt tijdens de lockdowns. Ook willen ze weten hoe de ministers om gaan met het negatieve commentaar en of ze zelf vinden dat ze het goed doen.

Tijdens de persconferentie wordt er veel gelachen en hangt er een ontspannen sfeer. Na afloop vertelt Rutte aan NOS dat hij het heel mooi vond om te doen. “Het is moeilijker, de vragen waren heel direct. Maar wij vonden het erg nuttig, we moeten het gewoon vaker doen.”

De kinderpersconferentie is terug te zien op het YouTube kanaal van het NOS Jeugdjournaal.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *