Kritiek op veiligheidsmaatregelen bruggen in Haarlem. Gemeente trekt 1,6 miljoen uit

Kritiek op veiligheidsmaatregelen bruggen in Haarlem. Gemeente trekt 1,6 miljoen uit

Redacteur: Eleanore Kraak                                                                                                                       19 februari 2021

HAARLEM- Tijdens de digitale raadsvergadering van afgelopen donderdag is toch besloten om maatregelen te treffen voor het veiliger maken van de bruggen, voor zowel weggebruikers als de schippers, in de Gemeente Haarlem. Burgermeester Jos Wienen kwam afgelopen najaar met het voorstel voor de eerste keer op de agenda bij de commissie Beheer, om bruggen voortaan te bedienen op afstand vanuit een centrale.

 

Er kwam in eerste instantie veel kritiek op het voorstel door de gemeenteraadsleden. Men zag de noodzaak van de veiligheidsmaatregel niet in. Gertjan Hulster van de Actiepartij verteldt in het HD: ‘Het zou tot een enorme verlenging van de wachttijden tussen het openen en sluiten van de bruggen gaat leiden.’ Veder zijn met name de Waarderbrug, Prinsenbrug en Buitenrustbruggen volgens hem ‘ontzettend complexe en drukke bruggen.’ Ondanks veel oppositiepartijen het niet eens zijn met de plannen voor de veiligheidsmaatregel, is er te weinig steun voor een amendement waarin de bruggen op locatie bediend blijven.

Burgemeester Jos Wienen van de gemeente Haarlem, is van mening dat de maatregel van positieve invloed zal zijn om de situatie op en rondom het water veiliger te maken voor weggebruikers en schippers. Adviesbureau Intego heeft hier onderzoek naar gedaan en het wees uit dat het invoeren van de maatregel van groot belang is. Intego zegt hierover in het HD: ‘Veiligheid gaat boven alles.’ Ook over het eerder genoemde argument van de gemeenteraadslid over extra wachttijden blijkt geen sprake van te zijn. ‘Dat is op geen enkele manier waar dan ook aangetoond.’

Uiteindelijk bleek er tijdens de digitale raadsvergadering van afgelopen donderdag, toch voldoende raadsleden voor de maatregel te zijn. De bruggen waarover het gaat zijn: de Schoterbrug, Waarderbrug, Figeebrug, Prinsenbrug, Spoorbrug, Buitenrustbruggen en Schouwbroekerbrug. Deze verandering zal de Gemeente Haarlem dus zeker 1,6 miljoen euro kosten. Daarbij zullen nog jaarlijkse onderhoudskosten bij voor de apparatuur, zoals camera’s komen. Hoewel dit een flinke som geld is, is er positieve zijde, want door de overbodige brugwachtershuisjes op die locaties af te stoten, bespaart de gemeente wel weer geld.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *