Syrische vluchteling opent eigen autopoetsbedrijf

Syrische vluchteling opent eigen autopoetsbedrijf

HOOFDDORP – Humam Daoud (41) uit Syrië heeft afgelopen maandag een eigen autopoetsbedrijf geopend. Een bijzondere uitdaging, omdat meneer Daoud de Nederlandse taal nog niet volledig spreekt.  

Humam Daoud heeft op 15 februari een eigen autopoets bedrijf geopendOpmerkenswaardig is dat meneer Daoud de Nederlands taal niet kan spreken. Bij Vluchtelingenwerk Nederland heeft hij een Nederlands cursus gevolgd (NT2)Hier was hij twee jaar mee bezig, maar hij vindt het nog steeds moeilijk. Ik heb mijn best gedaan om het te kunnen leren spreken, maar het lukte me echt niet. Nederlandse taal is een van de moeilijkste talen ter wereld” vertelt hij. Meneer Daoud en zijn vrouw en drie kinderen vluchtten in 201voor de burgeroorlog vanuit Syrië naar Nederland en kregen hier een verblijfsvergunning. Hij wilde ergens beginnen, en kreeg hij het idee om zijn eigen bedrijf te starten. “Het was een droom voor mij en met de hulp van mijn familie, vrienden en de gemeente is het uitgekomen”.
 

Bij het starten van een nieuw project in een nieuw land krijg je altijd hindernissen. 
Hij vertelt dat hij veel moeite heeft met het snappen van de Nederlandse arbeidsmarktBovendien weet hij niet veel over de wetten van het land
Meneer Daoud had al een paar baantjes in Nederland gehad maar nooit voor lange tijd.
Om zijn bedrijf te kunnen starten heeft hij eerst een uitgebreid ondernemersplan gemaakt, waar alle kosten, betalingen en inschattingen in staan. Dat was een uitdaging voor hem.  

Gemeente Haarlemmermeer heeft hem veel geholpen om zijn eigen weg te kunnen vinden. De participatiewet stimuleert mensen met een uitkering uiteindelijk zelf hun geld te gaan verdienen. De gemeente helpt deze mensen te zoeken naar werk, soms door een werktraject, soms door eerst een sollicitatietraining te geven  

De gemeente heeft het ondernemersplan van meneer Daoud geaccepteerd, daarna kreeg hij een vaste begeleider (meneer Hans) en die coachte hem zes maanden lang bij het opstarten van zijn bedrijf. Tijdens het opstarten van zijn bedrijf behield meneer Daoud zijn uitkering. 
  

Carla Kornelis, casemanager Participatie & Werk en de contactpersoon van meneer Daoudzegt: “Ik stond eigenlijk op het punt om Humam een nieuw traject aan te bieden, waarbij hij werkervaring op zou doen in een fabriek en uit de uitkering zou kunnen door een contract te tekenen bij goed functioneren. Maar meneer Daoud had een andere wens. Hij belde haar op en dag op en legde uit dat hij een eigen bedrijf wilde starten als autopoetser. “Hij klonk zo enthousiast. Ik besloot dat ik hem die kans wilde geven, vertelt mevrouw Kornelis.
Het feit dat hij nauwelijks Nederlands spreekt is wel een Daarom besloot mevrouw Kornelis Humam aan te melden bij TopTaal voor een extra Nederlandse taalcursus. Dit gaat op kosten van de gemeente.   

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *