Gemeente Haarlemmermeer gaat slimmer en duurzamer bouwen

Gemeente Haarlemmermeer gaat slimmer en duurzamer bouwen

Haarlemmermeer – Samen met C-Creators en Chrith Architects heeft gemeente Haarlemmermeer begin februari 2021 een bijeenkomst georganiseerd. Deze bespreking ging over hoe er duurzamer en slimmer gebouwd kon worden. Hierbij werd gekeken naar hoe bijvoorbeeld gebouwen van binnen én van buiten geluidsdichter kunnen worden, maar ook hoe er met andere materialen gewerkt kan worden.  

Luchthaven Schiphol is onderdeel van gemeente Haarlemmermeer. Dit brengt met zich mee dat de vele huizen in de gemeente geluidshinder van vliegtuigen ervaren. Schiphol heeft al een aantal maatregelen genomen om dit te voorkomen, namelijk: landingsbanen gebruiken die minder geluidshinder veroorzaken, schonere en stillere vliegtuigen gebruiken en weerkaatsende geluidsheuvels plaatsen.

Tijdens de bespreking van 11 februari waren verschillende personen aanwezig, zoals Wethouder Jurgen Nobel. Een andere aanwezige was Martijn Lugten, werkend aan de TU Delft. Lugten heeft tijdens zijn stage bij gemeente Haarlemmermeer wel 35 oplossingen voorgesteld voor het verminderen van geluidsoverlast. In de krant van gemeente Haarlemmermeer gaat hier dan om bijvoorbeeld: bepaalde voorwerpen geluid te laten weerkaatsen of zelfs te absorberen, ronde daken te ontwikkelen en grote grintbakken naast Schiphol te plaatsen, die een kwart van het geluid kunnen wegnemen.

Marcel Duyvenstijn, woordvoerder van de Wethouder Jurgen Nobel: ´´Wij zijn hier als gemeente, dat zou de wethouder ook zo zeggen, ervoor om zo veel mogelijk te bedenken om slimmer en duurzamer te bouwen. In onze regio met Schiphol heb je veel overlast. Iemand die sinds kort bij ons werkt heeft onderzocht dat als een vliegtuig op een bepaalde manier over huizen vliegt, er van binnen en buiten minder overlast is. Dit zijn dingen die een oplossing zouden kunnen zijn. Dat ondersteunen wij altijd en we zijn er graag op uit om innovaties te omarmen.“

Christina Eickmeier (werkend bij Chrith Architects): ´´Wij zijn erg bezig met dingen zoveel mogelijk te hergebruiken of dingen op een energiezuinige manier te maken. Eigenlijk willen wij steeds een cirkel maken. Hiermee wordt bedoelt dat waarmee je begint, je ook eindigt. Wij bouwen bijvoorbeeld met isolatiemateriaal en stro of met gedroogde leemstenen, in plaats van beton of baksteen. Met weinig initiatief kunnen deze materialen gemaakt worden. Aan het einde van hun levenscyclus kunnen de materialen terug keren in hun natuurlijke kringloop, zonder dat daar vervuiling bij komt kijken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *