IFFR 2021 viert 50-jarig jubileum in twee delen

IFFR 2021 viert 50-jarig jubileum in twee delen

Nederland, Rotterdam, 11/01/2021, iffr vlaggen op de boompjes, foto Jan de Groen

Rotterdam – Het International Film Festival Rotterdam viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum, en splitst het programma in tweeën. Het eerste deel, dat zich plaatsvond van 1 tot en met 7 februari, is succesvol afgesloten. Het hybride programma bestaande uit 67 verschillende films, de prestigieuze Tiger- en Big Screen competities en het interactieve project Tiger on the Loose bracht internationale filmmakers en filmliefhebbers online samen. Van 2 tot en met 6 juni zal het tweede deel van het festival plaatsvinden.

 

Dat het festival er dit jaar anders zou uitzien was duidelijk. “We hebben besloten het festival over vijf maanden uit te smeren, ook met het idee om het 50-jarig jubileum wat uitgebreider te vieren”, verteld woordvoerder van IFFR Rachel Voorbij. Normaliter werden er ruim zeshonderd films getoond op twintig verschillende locaties, binnen twaalf dagen. Het gehele festival verplaatsen naar later in het jaar was niet mogelijk, vanwege een vastgesteld festivalagenda. Daarom is er gekozen om het festival op te splitsen. Het programma in februari was hybride, met zowel online als offline projecten. Hierbij lag de focus vooral op de Tiger- en de Big Screen Competition en de IFFR Pro Days, een internationaal programma gericht op professionals en netwerkmogelijkheden.

Ondanks de coronabeperkingen heeft IFFR zijn 50ste verjaardag uitgebreid kunnen vieren met een aantal jubileumprojecten. Op hun website laat IFFR bijvoorbeeld posters van afgelopen vijftig edities zien, en worden ook posterontwerpen voor de komende vijftig edities getoond. Deze zijn gemaakt door studenten van Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Het project Tiger On The Loose was het enige project in het teken van het jubileum dat niet online was. Vijftig green screen objecten werden een twee weken lang op verschillende plekken in Rotterdam geplaatst. Vanuit de lucht vormden zij samen het Tiger-logo. Door de bijbehorende QR-codes te scannen konden mensen verschillende filmscènes zien waarin tijgers in de spotlight staan. “Dit was een veilige manier om toch iets fysieks te doen. In Rotterdam is het immers allemaal begonnen. Vijftig jaar IFFR betekent ook vijftig jaar internationale bezoekers, filmmakers, filmliefhebbers. Het is een eerbetoon naar de stad.”

Voorbij is blij met het aantal bezoeken dit jaar. “Het gepraat, de gezelligheid, veel mensen bij elkaar. Dát gevoel. Het is een uitdaging om dat online ook te creëren. Maar we zijn enorm blij met hoeveel animo er dit jaar was.” De hybride week in februari telde 132.286 bezoeken en het aantal kijkers buiten Noord- en Zuid-Holland is 16 procent gestegen vergeleken de voorgaande editie (Bron: IFFR). Dat is positief voor IFFR. “In juni hopen we dat we filmpresentaties in de open lucht mogen doen. Of we weer hybride gaan, hangt af van de maatregelen. Je moet als festival flexibel blijven. Het is constant schakelen.” IFFR kijkt uit naar de festivalweek in juni en de tussenliggende jubileumprojecten.

Over de auteur

Miranda Niccolai

Na acht jaar lang mijn droomopleiding dans te hebben gevolgd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, werd het tijd voor iets anders. Nu: schrijf met veel plezier over cultuur, mode, kunst, muziek, het uitgaansleven en mensen om mij heen. Ook heb ik een enorme passie voor vintage markten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *