Op de weekmarkt in Zandvoort lijkt alles weer even ‘normaal’

Op de weekmarkt in Zandvoort lijkt alles weer even ‘normaal’

Het is een doordeweekse dag en het zonnetje heeft inmiddels plaats gemaakt voor een flink pak bewolking. Als je op een woensdagmiddag door het centrum van Zandvoort loopt zie je hoe de badplaats bruist, ook in de wintermaanden. Elke woensdag is het namelijk tijd voor de weekmarkt, waar vele zandvoorters op af komen.

Bij ieder kraampje staat wel een rij met klanten en ook door de rest van het centrum is het redelijk druk. Je ziet hier en daar mensen op een bankje hun net gekochte snack opeten of gezellig met elkaar bij kletsen. De meeste op anderhalve meter. Want ja, dat sociaal contact dat komt op de zandvoortse weekmarkt weer helemaal tot leven. Inachtneming van alle coronamaatregelen zie je desondanks dat lang niet altijd die regels kunnen worden nageleefd. Nu was het afgelopen woensdag zo dat het weer wat minder was, maar een week eerder had dat zonnetje toch echt meer invloed op het gedrag van mensen.

Vorige week was het aanzienlijk drukker, ook op het raadhuisplein in Zandvoort stonden de parkeerplekken vol. Foto: Jelmer Koper

Als je een willekeurige voorbijganger vraagt wat hij of zij vindt van de sfeer op de weekmarkt krijg je onder meer het volgende te horen. “Ik vind het mooi dat ik wekelijks nog mijn boodschapjes kan halen op de markt, gelukkig kan dat nog wel”, zegt Joke van 74 jaar die regelmatig op de zandvoortse weekmarkt te vinden is. “Vooral de bloemenkraam, de viskraam en de stroopwafelkraam zijn voor mij niet te missen tijdens mijn wekelijks rondje.” aldus Joke voor wie het ook meteen een dagje uit is in een tijd waar we allemaal binnen zitten.

Ondanks het wat mindere weer ten opzichte van vorige week is ook in de rest van het centrum en langs het strand nog een aardig aantal mensen te vinden. De bedrijvigheid in het centrum, waar net als in de rest van de Nederland de meeste winkels dicht zijn, is toch nog vooral te danken aan die weekmarkt. Je ziet veel mensen of op de fiets of lopend met een boodschappentas en daarnaast enkele artikelen die ze op de markt hebben gescoord.

Toch is het wel triest om te zien, al die gesloten horeca en ‘niet-essentiële’ winkels. Wat zou het mooi zijn als ook zij weer zo snel mogelijk open kunnen gaan. Waar de weekmarkt nu al aan bijdraagt, die sfeer en bedrijvigheid, zou zo tien keer beter zijn als je mensen op een terras ziet zitten en niet midden op de rotonde met hun net gekocht maaltijd. Het is nog even wachten tot ook de retailers en horeca Zandvoort weer kleurrijker kunnen maken, in alle opzichten.

Over de auteur

Jelmer Koper

Mijn interessegebied is heel breed: van politiek tot muziek & entertainment, als er maar een mooi verhaal achter zit. Of je er natuurlijk een goed verhaal van kunt maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *