Jongeren kunnen het verschil maken tijdens de verkiezingen  

Jongeren kunnen het verschil maken tijdens de verkiezingen  

Foto door Element5 Digital

“Ik doe wel even snel een stemwijzertje en dan zie ik wel op wie ik ga stemmen.” Deze zin hoor je vaak onder de jongeren. En om eerlijk te zijn, heb ik dit ook wel gezegd. Maar waarom zijn veel studenten te lui om zich te verdiepen in de politiek? Is de politiek saai of denken veel jongeren dat hun stem niet uitmaakt? Dat laatste hoor ik vaak vrienden zeggen. Daarentegen is dit het tegenovergestelde en al helemaal nu, 17 maart 2021 kunnen jongeren het verschil maken.  

Jongeren tussen de 18 en 36 jaar oud vormen in Nederland de kleinste groep kiezers. Dit jaar kunnen er 800.000 duizend jongeren stemmen. Als iedereen gaat stemmen die tussen de 18 en 25 jaar is, kom je in totaal uit op 20 zetels. Als we het begrip jongeren wat groter maken en de millennials (tot en met 36 jaar) erbij rekenen, vertegenwoordigen deze 3,7 miljoen gerechtigde jongeren voor 52 zetels, dit is 1/3e van de kamer.  

Ik krijg soms de indruk van mijn vrienden dat zij vergeten dat wij de toekomst zijn. Wij zijn uiteindelijk degene die nog 70 jaar op deze aarde moeten leven. Waarom beginnen wij dan niet nu al aan onze toekomst te denken. Stem op de partij waarvan jij denkt dat die het beste voor heeft voor jouw toekomst. Wij kunnen dit jaar het verschil maken.

“Wat maakt het nou uit of ik stem, mijn stem kan niet het verschil maken.” Ondanks dat jouw stem niet direct gelinkt wordt aan de verkozen nieuwe premier kan jouw stem wel voor meer macht en zeggenschap zorgen voor jouw gekozen politieke partij. Jij kan dus bepalen hoe de Nederlandse samenleving de aankomende 4 jaar eruit gaat zien.  

Ik hoop dat iedereen die kan stemmen gaat stemmen. Je krijgt de kans om te stemmen, gebruikt hem dan ook!

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *