Jongeren weten nieuwe hulplijn al goed te vinden

Jongeren weten nieuwe hulplijn al goed te vinden

AMSTERDAM Transgender, non-binaire en zoekende jongeren kunnen vanaf 1 maart terecht bij een nieuwe hulplijn Genderpraatjes. Via de chat of via de telefoon kunnen jongeren informatie vragen en problemen voorleggen. In de eerste drie dagen is er al 85 keer contact opgenomen.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is de hulplijn gestart om jongeren van twaalf jaar en ouder hulp te bieden bij gender gerelateerde vraagstukken. De drempel voor jongeren om bij dergelijke steunpunten en websites informatie te halen bleek hoog, meldt TNN. Er zijn in Nederland vergelijkbare hulplijnen, maar die zijn vooral gericht op volwassenen. Door het bieden van een luisterend oor en door vragen te stellen, proberen vier getrainde ervaringsdeskundigen achter de telefoon de jongeren te steunen. Op Genderpraatjes.nl kunnen jongeren terecht met vragen over hun transitie en behandeling, maar bijvoorbeeld ook met vragen over daten als trans of non-binair persoon.

Het nieuwe steunpunt is in de eerste dagen al tientallen keren telefonisch om advies gevraagd. Maar de meeste gesprekken worden gevoerd via de chat of mail. Een groot deel van de gesprekken gaan over de wachttijden bij ziekenhuizen en behandelklinieken. De wachtlijsten bij de genderpoli zijn door corona flink gestegen en laat jongeren met veel vragen achter. Soms komen jongeren op een wachtlijst van wel twee jaar te staan voordat ze kunnen starten met een traject in het ziekenhuis. “De lange wachttijden zorgen voor problemen en roepen veel vragen op. Daarom was het nog belangrijker dat de pilot juist nu van start kon gaan”, vertelt Freya Terpstra van TNN en coördinator Genderpraatjes.

Niet alleen jongeren bellen. Ook ouders met kinderen van tien tot twaalf jaar vinden de hulplijn, bleek afgelopen week: “Ouders willen hun kind dat misschien net in transitie gaat goed begeleiden en vragen ons om tips”, vertelt Terpstra. “Zo belde een ouder voor een kind van tien jaar dat graag kort haar wilde, maar de omgeving twijfelde of dit nou wel zo’n goed idee was. Ik gaf als advies: zodra het kind het zelf wil, kan er eigenlijk niets misgaan. Zo lang je er open over blijft praten samen.”

De hulplijn Genderpraatjes is doordeweeks bereikbaar van 15.00 tot 17.00.

Over de auteur

Anna Bartlema

(She/her) Een uitbundig platen verzamelaar met een liefde voor de 80s.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *