De Kalvijn Show: Is nationale televisie een te grote stap voor YouTuber Kelvin Boerma? 

De Kalvijn Show: Is nationale televisie een te grote stap voor YouTuber Kelvin Boerma? 

Beeld © Tessa Huisman

Afgelopen maandag was de allereerste aflevering van De Kalvijn Show te zien op NPO3. Om half tien ‘s avonds keek het Nederlands publiek naar dit nieuwe talkshowprogramma met host Kelvin Boerma, beter bekend als YouTuber Kalvijn. Met de gasten Qucee, Sylvana IJsselmuiden en Gerard Joling leek het een aansprekende uitzending te worden voor een breed publiek, maar de reacties waren gemengd. 

De allereerste zinnen in het programma worden gezegd door de gasten, die de show aankondigen. Een creatief idee waarin Boerma zich onderscheidt van de rest. Na een introductie stelt de host zelf de gasten voor, met een korte toelichting. Of moet ik zeggen: een korte roast. Het is een kwestie van smaak, maar het team op de set kan er gelukkig om lachen. Een ding is wel al duidelijk vanaf dit moment: de lege zaal zonder publiek is een groot gemis. 

Zonder te gaan zitten gaat Boerma meteen door naar het ‘nieuws’ van de week, met een paar grappen pakt hij er twee opvallende koppen tussenuit. Hij valt hiermee wel een beetje met de deur in huis, maar nadat hij gaat zitten en roept: ‘Start de show!’ komt de duidelijkheid bij de kijker weer terug: we gaan nu echt beginnen. 

Een spelletje tussen de gasten is de ijsbreker. Niet alleen fijn om de gasten aan het praten te krijgen, maar ook voor de kijker om er achter te komen wie hen het komende half uur gaan vermaken. Het voelt allemaal wel nog wat onwennig aan, een beetje onzeker en volgens script. Maar, na verloop van tijd, verandert dit beeld wel: de show wordt losser en gezellig. 

De gasten krijgen allemaal aandacht aan de hand van thema’s die ook met de actualiteit in beeld worden gebracht. Deze thema’s worden afgewisseld en ondersteund met items in de show: Boerma gaat zelfs de straat op. Hieruit blijkt dat ze bij De Kalvijn Show niet bang zijn om taboes te doorbreken. Mensen op straat wordt gevraagd hoe het zit met seks in coronatijd, waar wonderbaarlijk genoeg heel open op wordt gereageerd. Petje af voor Boerma, die deze antwoorden uit de Rotterdammers krijgt. 

Uiteraard blijft het niet alleen bij dit onderwerp. Vele verhalen worden gedeeld en er worden zelfs tranen gelaten wanneer Qucee een filmpje te zien krijgt waarin zijn kinderen hem vertellen hoe trots ze zijn op hun papa. Ook voor de kijker een moment waarbij je met een brok in de keel, maar met een grote glimlach toekijkt hoe warm dit moment is.  

Als tegenhanger van het serieuze komt een gezonde dosis humor om de hoek kijken. Waar in het begin volgens Twitter de ‘autocuegrappen’ wat droog overkomen wordt het al snel losser en oprechter. Hoe verder de show loopt, hoe meer je als kijker erin wordt meegezogen. Opmerkelijk is hoeveel aandacht er in het onderzoek is gestoken om goed in te kunnen spelen op de gasten. De show is persoonlijk gemaakt op een toegankelijke manier voor het publiek: met foto’s, relevante vergelijkingen en spellen komt de show echt op gang en blijf je er met de aandacht goed bij. 

Het is bijna een schok terug naar de realiteit wanneer Boerma de show afsluit, is het nu alweer afgelopen? Al leek de aflevering wat moeizaam op gang te komen, is hier tegen te zeggen dat dit nieuwe format nog even moet wennen. Enkele overgangen waren wat abrupt, maar de inhoud was goed en vermakelijkDit nieuwe format van een talkshow is een goede tegenhanger van wat huidig al op de buis te zien is. Wellicht is nationale televisie niet een grote stap, maar is het slechts het begin. 

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *